Sartine, l’home que va governar París i va morir a Tarragona

Carles Marquès combina teatre i música per narrar-nos els darrers dies del polític francès

Per . Actualitzat el

Antoine Gabriel Sartine va governar París durant el regnat de Lluís XV sota el càrrec de cap de policia de la capital francesa. Nascut a Barcelona, va fugir de França durant la revolució per acabar morint a Tarragona. Aquest darrer episodi de la vida del polític francès va captivar el periodista i escriptor Carles Marquès que, després de treballar durant tres anys en el text i el muntatge, estrena l’obra Sartine, el rei de París aquest cap de setmana al Teatre Tarragona.

«Que la persona més poderosa de París acabés fent cap a Tarragona, que en aquella època era una ciutat de tercer ordre, és sorprenent», ens explica el Carles, que ha fet una recerca exhaustiva per esbrinar el motiu pel qual Sartine va venir a la nostra ciutat. «Ell ja és gran i sembla que vol retirar-se de la circulació», diu Marquès deixant en l’aire si hi havia altres motius per anar a parar a una Tarragona que, anys després, viuria la Guerra del Francès.

Cal recordar que el Sartine de París era un home poderós i sense escrúpols que controlava tot allò que succeïa a la gran metròpoli francesa. «L’home més ben informat de París i de fora. Sartine fou per a Lluís XV allò que Richelieur fou per a Lluís XIV», diu Marquès fent un repàs ràpid a la seva biografia: «va ser un fill de comerciant que va estar a punt de ser primer ministre de França però a qui va mancar la sang blava que en aquella època s’exigia. Un home que va deixar dos cadàvers al seu darrere fugint dels revolucionaris i que va morir tísic a Tarragona».
No és estany, doncs, que la imaginació de l’autor flueixi i completi amb una trama intrigant els documents històrics trobats sobre aquest català que va fer fama a la capital gavatxa. «Neix a Barcelona sota el nom d’Anton de Sartine, viu a París fent-se dir Antoine Gabriel de Sartine i mor a Tarragona com Anton de Sartine», explica remarcant que neix i mor amb personalitat catalana, tot i ser conegut pel nom francès.

Fent un híbrid entre teatre i música, Sartine, el rei de París es presenta a escena amb un actor, una soprano i cinc músics de l’orquestra Camerata XXI per oferir al públic «un monòleg dialogat» que té lloc en el darrer episodi de la vida del que fou l’home fort de París del 1759 al 1774. «En els últims moments de la seva vida ens explica qui és, justifica els seus actes i, potser, fins i tot, ens menteix», diu el Carles.

L’estrena es durà a terme aquest divendres al Teatre Tarragona, l’endemà es representarà al Teatre Auditori Pau Casals del Vendrell i el dia 22 de maig al Bartrina de Reus. Un cap de setmana intens que obre un ampli ventall de possibilitats per conèixer per què Sartine va triar Tarragona per executar la seva última conspiració.