Mala maror al Mercat Central de Tarragona

Prop d’un 70% dels paradistes titllen de «dictadura» l’horari del nou equipament comercial

Per . Actualitzat el

 

Més de quaranta paradistes, dels seixanta-un que hi ha en total al Mercat Central de Tarragona, no volen que se’ls obligui a obrir de les nou del matí a les nou de la nit. Aquesta mesura s’inclou en el reglament del nou espai comercial que, segons la consellera de Comerç, Elvira Ferrando, ha estat consensuat amb les associacions de paradistes.

«No és una imposició, és un reglament consensuat amb la comissió negociadora», va dir la consellera Ferrando en roda de premsa dilluns passat, quan va afegir que el nou horari «és la petició d’alguns paradistes que ens ho han dit». El paradista Marcel Guiu ens explica, però, que «en totes les assemblees que hem fet, aquestes persones que diuen que ens representen ens han assegurat que els horaris són innegociables, i ara resulta que això és mentida».

Casualment, o no, aquest horari de dotze hores inclòs en el nou reglament del Mercat Central, coincideix amb el de la gran superfície que s’instal·larà a la planta baixa del recinte comercial (Mercadona). Amb el nou reglament, si una parada incompleix aquest horari perdrà la concessió, un bé que, a banda de ser el seu negoci, han pagat a 1.800 euros el metre quadrat.
El Mercat Central està format majoritàriament per petits autònoms que, en molts casos, tenen un o cap treballador al seu càrrec. Les grans empreses, les que acumulen més treballadors i tenen més d’una parada, es poden comptar amb els dits d’una mà. «El peix gran es menja el petit», lamenta l’Angelines Martínez, la paradista que s’ha encarregat de recollir les signatures en contra de les 12 hores d’obertura al públic. «L’Ajuntament va amb els grans, en el petit autònom no hi han pensat en cap moment».

Els paradistes que representa l’Angelines sumen prop d’un 70% del total. Aquesta majoria vol deixar clar que respecta que hi hagi un grup que vulgui obrir dotze hores, però reclama que se’ls permeti disposar d’un horari que consideren més raonable. «Nosaltres volem vendre la carn, el peix… que la senyora ho prengui i s’ho cuini a casa, qui vulgui fer degustacions que les faci, nosaltres no els posem cap pega, són ells els que ens les posen. Volen obrir i ens volen a nosaltres de teloners perquè tinguem els llums encesos per a ells», explica la paradista.

Obrir dotze hores al dia obligarà aquests petits paradistes a contractar més personal sabent que, pel fet d’obrir de nou a nou, les vendes no necessàriament s’incrementaran. «No em dóna. No puc agafar més personal i el personal que tinc no el puc fer treballar dotze hores», explica la portaveu d’aquests paradistes reticents al nou reglament i que recorda que molts ja s’han hipotecat per poder pagar el cost del trasllat. «Faria fins i tot torn de nit si cregués que he de triplicar les vendes. El que passa és que es pensen que estem a la Diagonal de Barcelona», afegeix vaticinant que no hi ha prou nínxol de mercat per obrir tantes hores. «Si obrim de nou a nou i surt malament, què passa? Em prenen la concessió?», pregunta indignada. «De què van? Van com fa quaranta anys, com si fos una dictadura», rebla la portaveu d’aquests paradistes.

Aquesta por ha fet, segons Angelines, que alguns paradistes ja hagin descartat la possibilitat de traslladar-se al nou mercat. Una explicació ben diferent a la que la consellera de Comerç esgrimia aquest dilluns quan va anunciar que un 77% dels paradistes es traslladaran al nou mercat. «Per què no segueixen tots? Moltes vegades és per un tema de recanvi generacional», afirmava l’Elvira Ferrando.

Abans de denunciar públicament aquests fets, la portaveu d’aquesta majoria de paradistes reticent al nou reglament va demanar audiència amb la consellera de Comerç i, posteriorment, va sol·licitar parlar amb l’alcalde. «Encara estic esperant que el senyor Ballesteros em digui alguna cosa. Aquesta ha estat una gran decepció de la meva vida, perquè jo a l’alcalde Ballesteros el tenia idolatrat», admet l’Angelines, que recorda que ells estan «oberts a negociar l’horari i a fer les proves que facin falta».

El 23% no anirà al nou mercat

Una quarta part dels actuals paradistes no es traslladaran al nou recinte. «Si no canvien l’horari n’hi haurà més que no hi aniran, tot i haver pagat el 3% de la consessió», diu l’Angelines.
Amb tot, aquestes 14 parades, més 8 de noves que s’han fet al nou mercat, sortiran a concurs a un preu de 7.800 euros el metre quadrat per una concessió de 50 anys. I no es preveu que els nous paradistes arribin a temps per a la inauguració del nou recinte a la tardor.

Els veïns de Tarragona Centre també lamenten la «manca de diàleg»

Un altre col·lectiu que no està satisfet amb l’Ajuntament de Tarragona són els veïns de l’entorn del Mercat Central. L’associació de veïns Tarragona Centre, després d’un procés participatiu envejable en el qual va aconseguir involucrar nombrosos ciutadans de totes les edats, van presentar una proposta per incloure zones lúdiques i pèrgoles a la plaça Corsini un cop s’hagin traslladat els paradistes. L’equip de Govern va respondre negativament a la proposta i va tombar, en el passat plenari, una moció que defensava aquestes reivindicacions de veïns que viuen en aquella zona i que han patit unes obres faraòniques que van camí dels deu anys.

Des de la conselleria es va assegurar al ple que «per dissenyar la futura plaça Corsini hi ha hagut molt diàleg». Un diàleg que no inclourà, però, les propostes dels veïns que, tal com recull un comunicat de premsa, buscaven «la urbanització de la plaça Corsini i entorn, tot respectant la tornada del mercadet ambulant, però amb un ús polivalent i un entorn més amable per als veïns i els visitants». En concret es proposava la instal·lació d’un petit parc infantil (que ocuparia un 4% del total de l’espai dels marxants) i la instal·lació de pèrgoles i dibuixos a terra per afavorir el joc infantil.