Crida al civisme per evitar els abocadors il·legals

L’Ajuntament reacciona a la problemàtica denunciada per diversos tuitaires de la ciutat

Per . Actualitzat el

Dels ciutadans als ciutadans. Això que podria semblar un eslògan de partit polític és el que ha passat a Tarragona amb els abocadors il·legals. Una denúncia nascuda dels smartphones de diversos tarragonins molt actius a Twitter ha acabat amb la consellera de Medi Ambient i Neteja fent una crida als tarragonins perquè deixin d’embrutar i mobilitzant els equips de neteja per acabar amb uns abocadors que formaven part del paisatge de la ciutat des de feia anys.

Aquesta reacció del consistori per canalitzar el clam d’un grup de ciutadans i convertir-lo en una crida al civisme de la resta té el seu punt àlgid el passat 1 d’abril, un parell de mesos després que comencessin les denúncies dels tuitaires. La consellera Ivana Martínez es va reunir amb un grup d’aquests usuaris de xarxes socials i dos tècnics municipals de Neteja i Medi Ambient i els va informar sobre el procediment administratiu que cal seguir per netejar terrenys que són de propietat privada: «l’Ajuntament demana als propietaris dels terrenys que ho netegin, si no hi ha resposta, és el mateix consistori qui ho fa i passa als propietaris, posteriorment, el cost de la neteja, tot i que quan hi ha casos que són d’emergència com ho és el Llorito, cal que intervinguem de forma immediata». Martínez va remarcar, que en cas que els terrenys siguin de caràcter públic, s’actua de forma automàtica.

Malgrat les actuacions de l’Ajuntament, la consellera ha dit que sempre cal continuar millorant i per això s’està redactant un reglament de la Deixalleria Municipal que sigui menys restrictiu, a més d’altres opcions, per evitar que la ciutadania llenci la brossa en llocs on no es correspon.

Durant la reunió, també es va tractar el tema de l’incivisme, Martínez va voler destacar que «l’Ajuntament fa tots els esforços possibles per evitar que es produeixin situacions no desitjades com les que hem vist, però que cal lluitar en l’arrel del problema, com és l’incivisme d’algunes persones. Per això la propera campanya de conscienciació contra l’incivisme l’utilitzarem per informar a la gent que a la ciutat tenim llocs preparats perquè puguin llençar les seves deixalles, i evitar que ho facin en zones on no correspon».

La regidora Martínez va fer una crida a la ciutadania per evitar aquestes situacions i va recordar que els ciutadans i ciutadanes tenen mecanismes a la seva disposició per tal que les deixalles de major grandària puguin ser recollides a casa, com el Telèfon Verd (977 296 222), l’aplicació EPP o el correu electrònic mediambient@tarragona.cat.

Per últim, tots els presents a la reunió van acordar la creació d’un canal de comunicació entre l’Ajuntament i la plataforma per tal de continuar treballant en la línia de millorar la ciutat.

El col·lectiu de tuitaires segueix traient a la llum imatges dels abocadors il·legals que hi ha escampats pel terme municipal de Tarragona i, fins i tot, ha creat un mapa que va actualitzant a mesura que se’n denuncien de nous o que l’Ajuntament els neteja. I presentarà una moció al ple de Tarragona per evitar que proliferin i eradicar els existents.Abocadors-ilegals_situació_10_4_16

Abocador il·legal. / Foto: Albert Punyet.