La nova ultradreta espanyola es gestarà al Baix Penedès

PxC, España 2000 i PxL fundaran el partit Respecte a la comarca tarragonina

Per . Actualitzat el

L’escalada de les forces d’ultradreta arreu d’Europa és cada cop més gran. Alimentats pels atemptats terroristes d’arrel islàmica, aquests partits milloren els seus resultats electorals comicis rere comicis. A Espanya, però, s’ha donat el cas invers. Els partits municipalistes d’extrema dreta més votats en les eleccions de 2011 com Plataforma per Catalunya o Espanya 2000 van patir una davallada important en els darrers comicis municipals perdent nombrosos regidors.

Sembla que el discurs anticorrupció amanit amb «primer els de casa» ja no convenç un electorat que ha ampliat les seves alternatives polítiques amb la irrupció de noves forces al panorama estatal o que s’ha adonat que la població immigrant no és la culpable dels mals del país. I, a diferència dels nostres veïns francesos, podem afirmar que els representants de forces polítiques obertament xenòfobes són residuals arreu de l’estat.

Això no impedeix que aquesta minoria vulgui emular els seus companys del nord i sembrar de cara a una collita que podria ser-los satisfactòria en un futur on les paraules «jihadistes», «refugiats» i «immigrants» tendeixen a confondre’s. El dissabte 19 de març, a Coma-ruga, el Consell Polític de Plataforma per Catalunya va acordar la creació d’una nova federació de partits que inclou també Espanya 2000 i Partit per la Llibertat. Sota el nom de Respecte i amb el subtítol «Som espanyols», la federació neix amb la voluntat de ser una alternativa política no només en l’àmbit municipal sinó també en futurs comicis generals o autonòmics.

L’acte fundacional d’aquest nou partit polític està previst que es dugui a terme en algun municipi del Baix Penedès el pròxim 23 d’abril. «Creiem que l’Espanya rural és la gran oblidada i, per això, venim a Tarragona», explica Rafael Ripoll, president d’España 2000, que admet que el debat independentista és també una de les raons principals per les quals «volem que Catalunya tingui un protagonisme especial». Ripoll diu que estan a l’espera de rebre la confirmació de les sales municipals que han demanat a alguns municipis de la comarca tarragonina i reconeix haver escollit el dia de Sant Jordi per «ser una data emblemàtica» i per fundar la federació «al més aviat possible». De ben segur, amb la mirada posada a unes més que probables eleccions generals.

L’acte fundacional servirà per ratificar els estatuts, el document polític comú del qual emanaran els programes electorals i el document fundacional.