Localitzen vàries seccions del circ romà als solars del carrer Ferrers

Les prospeccions deixen al descobert l’arena, les graderies i restes medievals sobre la línia de podi

Per . Actualitzat el

Les prospeccions arqueològiques dels solar limítrofs al carrer Ferrers deixen al descobert restes del circ romà. S’ha localitzat l’arena, les graderies on es recolzaven els seients i la línia de podi. Aquest mur de dos metres, que era l’encarregat de separar l’arena de les graderies inferiors, està afectat com a mínim parcialment per estructures medievals.

«El fet d’haver trobat estructures medievals, probablement del segle XIV, ja ens està indicant una ocupació la zona del circ entre el XII i XIV», explica l’arqueòloga municipal Imma Teixell que admet que s’ha trobat «el que ens pensàvem: una superposició d’usos del circ romà de Tàrraco» que coincideix amb la d’altres espais excavats.

Cal tenir present que a partir del segle XII la ciutat es concentra a la Part Alta i s’expandeix a partir del segle XIV fins a la rambla vella. Dins d’aquest període se situen els vestigis medievals que s’han trobat sobre la línia de podi. «Aprofiten les estructures del circ per viure-hi, per fer-hi les seves activitats i, evidentment, utilitzen les estructures visibles del circ», diu Teixell.

Aquests espais també es van usar com a zones d’horts o de jardins en època moderna que és, segons l’arqueòloga, «el que li ha fet més mal». Un exemple d’això en són les escales monumentals que s’han trobat en una de les exploracions.

«Malgrat tot podem estar molt contents perquè tenim quatre línies de graderia que coincideixen en la penúltima més alta de les restes dels Sedassos i que ens ajudaran a definir la longitudinal de l’espai nord del circ que estava en contacte amb el fòrum provincial», conclou Teixell.

Amb aquestes dades sobre la taula la conselleria de Patrimoni actuarà en els pròxims mesos per fer més visible aquest espai.

«A partir de les restes que hi ha es farà una proposta tècnica tenint en compte els recursos que tenim amb l’objectiu de fer-ho més visible i interpretable per les persones que passin pel carrer Ferrers», anuncia la consellera de Patrimoni, Begoña Floria.

Aquesta darrera actuació es preveu que estigui en marxa, o enllestida, durant el Congrés d’Arqueologia Clàssica que es durà a terme el pròxim novembre i que estarà dedicat als circs romans.