Tarragona aposta ara per l’òpera

El consistori destinarà 40.000€ en un programa de formació d’actors i producció d’espectacles operístics

Per . Actualitzat el

Es tracta, segons la conselleria de Cultura, d’un projecte «innovador, ambiciós i amb una important visió de futur». Està impulsat per l’Ajuntament  amb el suport de dos tarragonins,  Marc Chornet i Teresa Valls, experts en el món de les arts escèniques. El projecte vol esdevenir un punt de referència entre les iniciatives culturals del país, que posi Tarragona en el mapa català de les arts escèniques contemporànies i que permeti crear xarxa i fomentar la indústria i el sector cultural de la ciutat i del territori.

Segons explica l’exconsellera de Cultura, Begoña Floria, que en aquest cas representa la veu de l’actual àrea de Cultura en ser ella la que va veure néixer el projecte, «es tracta d’un encàrrec de l’Ajuntament, que respon a la voluntat d’excel·lir en un àmbit molt específic: formar cantants d’òpera com a intèrprets de les produccions més exigents i innovadores del moment, alhora que s’impulsa la divulgació musical entre la ciutadania i s’innova en la producció».

El projecte Metròpera es concreta en dues fases que són, principalment, formació i producció.

En una primera fase es desenvoluparà un curs d’estiu durant el mes de juliol on es promouran tallers i seminaris que responguin a aquesta formació específica tant per a estudiants com per a cantants joves de tot el país; que s’obriran a la ciutat, amb actuacions i activitats concretes per la ciutat, amb especial incidència en els barris.

La segon fase serà la producció d’una opera. Durant la tardor alguns dels alumnes de l’estiu que hauran estat seleccionats tindran l’oportunitat de participar en tot el muntatge d’una òpera de mitjà format i seguiran rebent formació fins a la producció de l’espectacle. En aquesta fase també es donarà formació amb mestratges en els àmbits de la il·luminació, el so, el muntatge, etc., per generar oportunitats ocupacionals en un futur.

«Volem recuperar la manera mediterrània de fer òpera», comenta Floria, «el vessant popular de l’òpera». La consellera nega que Metròpera surti com un bolet per repartir encara més l’escàs pressupost municipal destinat a la cultura: «Tarragona té nombrosos antecedents en el món de l’òpera i ara tenim un nou teatre que la programa», comenta i recorda que «no tenim cap projecte d’arts escèniques que no sigui programat».

La també portaveu del Govern municipal destaca el caràcter transversal de l’òpera afirmant que «és prou integral per poder treballar tots els aspectes de les arts escèniques.

Aquest «projecte de país» tindrà un cost per les arques municipals de 40.000 €. Una xifra similar a la que percep per part del consistori El Teler de Llum, el centre d’art que havia de fer de Tarragona la ciutat de l’art visual contemporani, i que treballa per fer realitat aquest pretensiós objectiu sense seu i amb una aportació de 50.000€ per part de l’Ajuntament, més la partida de la Generalitat. Sense oblidar que el Festival Internacional Dixieland s’ha programat amb 60.000 € o l’SCAN, un dels pilars culturals de la ciutat segons l’alcalde Ballesteros, en rep 90.000 de les arques municipals.

Caldrà veure si Metròpera compleix els seus objectius i fa, per fi, de Tarragona, «punt de referència de les iniciatives culturals del país».