Josep Lluís Carod-Rovira presenta el llibre ‘Les religions de Catalunya’

L’obra repassa els cultes més predominants i posa sobre la taula aspectes rellevants de la diversitat religiosa en les societats laiques

Per . Actualitzat el

Tarragona acollirà la presentació del llibre Les religions de Catalunya aquest dimecres. Es tracta d’una obra duta a terme des de la Càtedra sobre diversitat social i religiosa de la Universitat Pompeu Fabra, dirigida per Josep Lluís Carod-Rovira, que vol ser un retrat de la situació de diversitat religiosa que viu el nostre país. Amb una introducció del director de la càtedra, el llibre es divideix en sis capítols a càrrec de diversos experts que exploren la diversitat religiosa a la societat contemporània i repassen les principals religions que conviuen a Catalunya.

El primer capítol va a càrrec de Joan Estuch i versa sobre la diversitat religiosa en general. Els quatre següents estan dedicats a les quatre religions amb més presència al territori català. El reconegut hebraista Manuel Forcano s’encarrega de fer-nos una diagnosi del judaisme, amb Tarragona com la primera ciutat de Catalunya on s’ha documentat presència de noms jueus; mossèn Antoni Pladevall hi fa cinc cèntims de la religió catòlica; la sociòloga Gloria García-Romeral, de l’islam i en Carod-Rovira, del protestantisme.

L’exdirectora general d’Afers Religiosos, Montserrat Coll, tanca el llibre amb un estudi sobre la diversitat religiosa i la laïcitat. Un aparent contrast que predomina arreu d’Europa i que afecta de moltes maneres la convivència dels seus ciutadans.

El llibre es presentarà aquest dimecres a dos quarts de vuit de la tarda a la sala d’actes dels Serveis Territorials de Cultura, al carrer Major, després que la passada setmana tingués molt bona rebuda a Barcelona. Per Carod-Rovira, «Les religions de Catalunya té una doble gràcia: és documentat i rigorós però amb un llenguatge molt divulgatiu». Es tracta doncs d’un document que pot ser d’utilitat per a professors i del qual gaudirà qualsevol persona interessada en la realitat religiosa que ens envolta».

Cal recordar que el 2014, en el Mapa de religions de Catalunya, la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat comptabilitzava un total de 8.061 centres arreu del territori català, corresponents a tretze confessions religioses.