Els Jocs Mediterranis del 2017, a debat

L’oposició reclama més informació i la CUP i ERC demanen un ple extraordinari per parlar-ne durant el mes de juliol

Per . Actualitzat el

La coincidència del nomenament de Tarragona com a seu dels Jocs Mediterranis del 2017 amb la interminable crisi econòmica que assola el país han fet que l’esdeveniment esportiu hagi estat en el punt de mira des del primer dia. Pocs són els tarragonins que no han dit o sentit la frase «aquests jocs no es faran». I pocs els polítics de l’oposició que en un moment o altre no han expressat els seus dubtes. Ara, dos anys abans de la inauguració dels Jocs i amb el Govern municipal constituït, la CUP demana un ple monogràfic per saber l’estat de l’esdeveniment estrella del projecte Ballesteros.

ERC, que en boca del seu líder ja ha expressat repetides vegades les seves reticències davant la realització dels Jocs, dóna suport a la iniciativa dels cupaires. Cal recordar que Ricomà i els seus companys de grup municipal ja van anunciar a la premsa que impulsarien una consulta ciutadana sobre els Jocs Mediterranis 2017. El portaveu republicà considerava que «tirar endavant una consulta obriria un procés de transparència envers els ciutadans. Els Jocs poden representar una càrrega econòmica, els ciutadans n’han de conèixer els riscos i els avantatges. És necessari fer una diagnosi de la situació en què ens trobem actualment».

Per proposar la consulta al plenari municipal de Tarragona cal l’acord d’onze consellers, dues cinquenes parts del plenari. Per promoure i tirar endavant la consulta caldria l’aprovació per majoria simple del plenari o per iniciativa pròpia de l’alcalde.

Una suma de regidors que, de moment, ERC no ha aconseguit. Malgrat tot, per convocar un debat monogràfic sobre els Jocs amb set dels 27 vots del ple ja n’hi ha prou. O sigui que si la proposta de la CUP ja té el suport dels quatre regidors d’ERC, només els cal un vot per forçar l’executiu a debatre sobre Tarragona 2017.

Les opcions són tan variades com plausibles. Tot i que en el tancament de l’edició d’aquest diari cap grup municipal s’havia pronunciat a favor de dur a terme el ple extraordinari, val la pena recordar les reticències que en plena campanya electoral va fer públiques el candidat de CiU, Albert Abelló. Unes reserves que també ha expressat en més d’una ocasió la líder ecosocialista Arga Sentís. A banda quedarien els regidors de C’s i del PP que, de moment, no han donat mostres de voler forçar aquest debat al saló de plens de l’Ajuntament.