Inici de la temporada alta amb menys turistes russos i alemanys

Els turistes eslaus cauran a la meitat segons el Patronat de Turisme de la Costa Daurada, que confia en la recuperació del turisme català i estatal

Per . Actualitzat el

El sector turístic tarragoní mira amb reticència aquest estiu en el qual el mapa macroeconòmic pronostica una davallada de turistes provinents de Rússia i d’Alemanya. Malgrat tot, les previsions són menys pessimistes que fa uns mesos i de la caiguda del 80% anunciada pel Patronat de Turisme de la Costa Daurada es calcula que finalment serà del 50%.

Amb la crisi d’Ucraïna i el consegüent embargament econòmic, l’economia russa es va veure molt perjudicada. Malgrat tot, la devaluació del ruble respecte a l’euro és cada cop menor i per aquest motiu l’arribada de turistes eslaus serà més alta que la vaticinada a principis d’any. Aquests pronòstics tan acurats són possibles gràcies al fet que el turisme rus arriba via viatge organitzat. Molt més difícil en canvi és preveure quina baixada patirà el turisme alemany que ens visita de manera independent.

Octavi Bono, gerent del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, admet que  «estem afrontant un exercici que no està sent fàcil, amb un bon comportament d’alguns mercats i no tant d’uns altres». En aquest sentit remarca la «molt alta debilitat» del mercat rus i la baixada de l’alemany que a Catalunya ja fa anys que minva. Bono considera que els alemanys acusen la situació econòmica del país i recorda que els destins insulars encara patiran més aquesta baixada.

Amb tot, el pal de paller de la Costa Daurada són els russos. Aquest mercat, que fa dos anys va ser el primer de la Costa Daurada, es caracteritza per anar d’hotel, amb una estança més llarga i una despesa superior a la de la resta de visitants. Uns factors que dificulten que mercats creixents com el nacional, l’estatal i el britànic, holandès i belga puguin compensar la pèrdua econòmica que es deriva de la disminució del turisme rus. Els municipis més afectats per la davallada eslava seran Salou, Cambrils i Vila-seca i les localitats de Calafell i el Vendrell, al Baix Penedès.