El Govern alerta de l’elevat risc d’incendis

Recorda que més del 40% dels incendis que s’originen al país es produeixen per negligències o descuits i apel·la a la coresponsabilitat

Per . Actualitzat el

 

El director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Ramon Parés, ha titllat de «complex» aquest estiu, que es presenta amb un rècord negatiu de pluges primaverals. Els xàfecs del passat cap de setmana, tot i que són massa dispersos, donen un pèl d’optimisme als especialistes, que alerten la ciutadania que més de la meitat dels incendis es deuen al factor humà. «Un 40% dels incendis són fruit de negligències i un 21% intencionats», recorda Parés, que fa una crida a la responsabilitat de les persones a l’hora de preservar els nostres boscos.

A les comarques de Tarragona, tot i la previsió poc optimista del Departament d’Interior de la Generalitat, els recursos humans i materials gairebé no varien en relació als de l’any passat, un estiu històricament benevolent amb la propagació de molts pocs incendis. L’únic afegit, respecte a la Campanya Forestal 2014, és un helicòpter que tindrà la seva base al 112 de Tarragona. L’any passat l’helicòpter era compartit amb les comarques de lleidatanes i tenia base a Montblanc, però enguany Tarragona i Lleida disposaran d’un vehicle aeri cadascuna. Bienvenido Aguado, cap de la regió de Tarragona, s’ha mostrat satisfet amb aquesta novetat i ha explicat que de cara a Sant Joan ja s’incorporaran divuit nous ajudants d’ofici forestal (AOF) i que el gruix del suport s’incorporarà el 26 de juny amb 48 nous AOF més.

També és fonamental el rol dels bombers voluntaris a l’hora de fer front als incendis. En aquest sentit, Parés s’ha congratulat perquè la cobertura sanitària de tots aquests agents s’equipararà a la dels funcionaris en cas d’accident laboral.

A banda, la regió de les comarques de Tarragona disposa de seixanta agents forestals que treballen des de principis d’any en campanyes de conscienciació i prevenció. També s’encarreguen de gestionar els permisos de crema dels pagesos i aquests dies posen especial èmfasi en la campanya de sega que es du a terme en 250.000 hectàrees del país. Un procediment agrícola que comporta molts riscos arran de l’elevat nombre d’hores durant les quals les màquines treballen a altes temperatures envoltades de vegetació seca molt inflamable. Per aquest motiu, els agents forestals s’han entrevistat amb molts maquinistes i els han recordat l’obligatorietat de dur quatre extintors o tres motxilles d’aigua al vehicle per, en cas d’incendi, actuar amb celeritat i així evitar que el foc es propagui. Des del cos d’agents rurals es valora de manera positiva la rebuda de la mesura entre els pagesos, que veuen com gràcies a la prevenció tenen més possibilitats de salvar la collita i, fins i tot, el vehicle en cas d’accident.

Fer front als incendis

Aguado ha destacat la importància de la coordinació entre les diferents regions per tal de poder atacar el foc «de manera contundent». Això es duu a terme gràcies als briefings diaris que ajuden a distribuir els mitjans tenint en compte els riscos existents a cada zona.

Enguany ja han cremat unes 50 hectàrees de bosc al Camp de Tarragona i les tempestes seques ja han provocat estralls a causa dels llamps. L’any passat, que va ser especialment benigne, només es van haver de lamentar unes 60 hectàrees de vegetació destruïda de les quals unes 40 eren les de l’incendi del Port d’Armentera del maig.

Cal extremar la precaució amb les fogueres durant la celebració de la revetlla

El cos d’Agents Rurals recorda que no acceptarà cap permís de foguera que no vingui de l’Ajuntament pertinent i que qualsevol foguera que no gaudeixi d’aquest document serà considerada il·legal. A causa de les poques plugues d’aquesta primavera es vol fer una crida a la població perquè extremi les precaucions i eviti així la possibilitat d’incendi forestal. Tot seguit enumerem les principals mesures i precaucions a tenir en compte per poder gaudir de manera prudent i assenyada de les populars fogueres a la nit de Sant Joan:

No prepareu fogueres enlloc sense tenir l’autorització corresponent.
Poseu primer un gruix de sorra sobre l’asfalt i sempre a més de 15 metres dels cotxes i de les façanes, mai sota les línies elèctriques.
No enceneu mai cap foguera amb líquids inflamables, us podríeu cremar molt.
No tireu papers ni teixits, l’aire els enlairaria i els podria portar lluny.
No es poden llançar ni bidons ni esprais, poden explotar.
Si cremeu pneumàtics i plàstics, provocareu molta contaminació.
Les fogueres han de permetre el pas dels vehicles d’emergència.
Assegurar-se que un cop cremada la foguera el foc no revifarà.