Els nostres hospitals realitzen més de 10.000 operacions sense ingrés a l’any

La CMA representa més del 50% de les intervencions quirúrgiques que es realitzen als centres hospitalaris de TGN Salut Aliança Estratègica

Per . Actualitzat el

Els tres centres hospitalaris adherits a TGN Salut Aliança Estratègica al Tarragonès i el Baix Penedès van realitzar l’any 2014 un total de 10.749 intervencions de Cirurgia Major Ambulatòria (CMA), és a dir, intervencions quirúrgiques sense ingrés. Aquest nombre d’intervencions representa ja més de la meitat de tots els processos quirúrgics que es realitzen als quiròfans de Joan XXIII, Hospital de Santa Tecla i Hospital del Vendrell, fet que confirma la consolidació d’aquest tipus d’intervencions que permeten l’usuari retornar al seu domicili el mateix dia de l’operació, sense necessitat de ser ingressat al centre hospitalari. L’increment de les CMA, que comporten més comoditat per a l’usuari i els seus familiars –ja que fan el postoperatori als seus domicilis– té un paper clau en la reducció de les llistes d’espera quirúrgiques al territori i dóna una major eficiència dels recursos sanitaris existents.
graficCMA
La doctora Rosa Jorba, directora clínica dels Serveis de Cirurgia General i Aparell Digestiu de l’Hospital Universitari Joan XXIII i coordinadora de la Unitat Funcional Territorial de Cirurgia General de la AE TGN Salut, confirma que amb les CMA el «sistema és molt més rendible, ja que no hi ha despesa d’ingrés hospitalari i el volum d’intervencions és més alt. La CMA aconsegueix que els quiròfans funcionin amb un major volum de pacients, ja que la rotació és contínua. Amb un menor temps d’ingrés, més pacients poden operar-se perquè tenen lliure l’espai de recuperació». Segons la doctora, «abans de la CMA qualsevol intervenció quirúrgica major implicava l’ocupació d’un llit hospitalari, amb la consegüent massificació dels hospitals i de les llistes d’espera. Ara, a més d’un grau de resolució més alt, hi ha un més benestar i comoditat per al pacient i la família, ja que escurça el temps que el pacient passa a l’hospital, s’evita el risc d’infeccions intrahospitalàries i les conseqüències negatives de l’enllitament perllongat. Del que es tracta és d’evitar les repercussions psicològiques negatives de l’hospitalització i aconseguir la rehabilitació precoç del pacient a casa seva, en el seu entorn, on millor es pot estar».

Pel que fa al nombre de patologies que poden ser operades actualment amb CMA, la coordinadora de la Unitat Funcional de Cirurgia de TGN Salut AE recorda que «la majoria de les especialitats quirúrgiques fan procediments per CMA, no només la cirurgia general, sinó també oftalmologia, urologia, ginecologia, cirurgia vascular, traumatologia, etc. En el  cas de la cirurgia general, encara es pot ampliar la cartera de serveis incloent algunes cirurgies de tiroides, antireflux gastroesofàgic, eventracions, colecistectomia,… que no s’efectuen encara en molts hospitals».

Precisament en aquesta línia vol incidir la Unitat Funcional de Cirurgia de TGN Salut AE, en la qual treballen plegats professionals de Joan XIII i de Santa Tecla. «Durant el darrer any s’ha posat en funcionament el circuit de colecistectomia per CMA a l’Hospital Universitari Joan XXIII, que ens ha permès, a més de disminuir dràsticament la llista d’espera, aconseguir uns resultats excel·lents i una satisfacció molt alta per part dels pacients. Seguint en aquesta línia, a mitjà termini, ens plantegem augmentar el volum  d’ambulatorització, incrementar el nombre total de cirurgies per CMA i introduir altres patologies en la cartera de serveis», apunta la doctora Jorba.

Notícia relacionada: La primera CMA practicada a Catalunya es va dur a terme a l’Hospital de Santa Tecla