Pactar esdevé una necessitat per a molts municipis del Tarragonès i Baix Penedès

Pocs canvis entre els alcaldables guanyadors en aquestes eleccions, que dibuixen un mapa molt similar al de fa quatre anys

Per . Actualitzat el

Els principals municipis del Tarragonès i el Baix Penedès veuen com els seus alcaldes tornen a revalidar la victòria de 2011. Des de Martí Carnicer al Vendrell, que guanya per la mínima en un ajuntament molt fragmentat, a Josep Poblet, que encarrila la seva sisena majoria absoluta consecutiva a Vila-seca. Entremig trobem la victòria sense pal·liatius de Ballesteros a Tarragona que, tot i que dobla en vots la segona força, s’allunya encara més de la majoria absoluta. El cas de la capital és paradigmàtic arreu del territori i de Catalunya i fa necessaris els acords permanents o puntuals entre formacions per tal de governar.

Un altre exemple el trobem a Salou on Pere Granados incrementa la representació passant de set a vuit regidors però es queda a tres de la majoria absoluta. Una xifra que l’obligarà a arribar a un acord amb C’s o PSC que tenen quatre regidors per cap. Més improbable és un acord a tres bandes amb la resta de forces (PP, ERC o Ganemos).

Joan Olivella, actual alcalde de Calafell, ho té encara més difícil, ja que tot i que ha guanyat les eleccions perd dos regidors i es queda amb sis seients d’un ple molt fragmentat amb un PSC amb cinc regidors i cinc forces polítiques amb dos edils cadascuna. Una possible sortida passaria per la sociovergència i més després que els socialistes s’hagin mostrat predisposats a pactar. Un cas similar es dóna a Cunit on Montserrat Carreras, amb cinc regidors, també s’enfronta a un consistori esberlat on els socialistes tenen la clau de la governabilitat amb quatre regidors. A Creixell, en canvi, tot apunta a un pacte a tres bandes, ja que el convergent Jordi Llompart repeteix els tres regidors i els seus companys de govern la passada legislatura (PSC i ERC) poden donar-li la majoria.

Més fàcil ho tindrà el nou candidat de CiU a l’alcaldia de Roda de Berà, Pere Virgili, que, tot i que perd la majoria absoluta, només necessita sumar un regidor per governar. Aquest vot pot sortir de les files de C’s, PSC o PP, que en tenen dos, o d’ICV, que en té un. Qui també perd la majoria absoluta és el convergent Pere Guinovart que després d’un quart de segle a l’alcaldia del Morell veu com Units pel Morell (nascut d’una escissió a ERC) amb quatre i el PSC amb dos podrien sumar.

On també pot haver-hi un canvi d’alcalde és a Constantí. La localitat estava governada per ERC, CiU i ICV tot i la majoria que tenia el PSC. Enguany el PSC ha repetit els cinc regidors però la pèrdua d’un edil per part de CiU fa que el pacte d’aquesta passada legislatura sigui inviable.

A Altafulla, Fèlix Alonso podrà reeditar el pacte amb Jordi Molinera (ara a l’EINA-AM) i amb CiU, ja que totes les forces que van formar govern pugen. Malgrat tot, l’alcaldable ecosocialista només necessita un regidor més per obtenir el govern.

El cas extrem de fragmentació el trobem al Vendrell, on Carnicer guanya amb quatre regidors, CiU, PxC i C’s en treuen tres i ERC, Sí es pot, SP-CUP-PA i PP, dos. Uns resultats que fan difícil pronosticar quines alternatives té Carnicer per governar, ja que haurà d’aconseguir el suport d’un mínim de tres partits més.

A Torredembarra també hi ha atomització però ERC, amb quatre regidors, en tindria prou pactant amb dues de les set forces restants.

Més majories absolutes que no pas simples

La meitat dels municipis del Tarragonès tanquen els comicis amb majories absolutes. L’alcalde amb més regidors a les seves files és el vilasecà Josep Poblet que, tot i que perd quatre regidors, conserva per pèls el control de l’hemicicle amb onze representants. El segueixen el també convergent Joan M. Sardà, que s’imposa amb una majoria aclaparadora a la Pobla de Mafumet amb 10 regidors per un d’IMP-CP, i el socialista Roc Muñoz que també arrasa a la Canonja amb 10 edils davant l’unic de CiU, de la CUP i del PP. A la Pobla de Montornès, la Candidatura de Progrés s’imposa amb set regidors sobre onze; a la Secuita és ERC qui assoleix la majoria absoluta amb vuit de nou; a la Riera de Gaià CiU amb sis de nou i a Perafort també CiU amb cinc de nou. Cal destacar el monocolor en el ple de Salomó on els convergents han aconseguit les set butaques que estaven en joc. La resta de municipis amb majories absolutes són la Nou de Gaià (CiU), Renau (CiU) i Vespella de Gaià (PSC-CP).

La victòria més aclaparadora del Baix Penedès la signa el candidat socialista de l’Arboç i actual alcalde, Joan Sans, que amb vuit regidors aconsegueix el control del ple municipal. L’altre socialista que assoleix més de la meitat de regidors és el candidat de Montmell amb sis dels nou edils. CiU, per la seva banda, s’imposa a Albinyana, a Llorenç del Penedès i a Sant Jaume dels Domenys amb sis dels onze regidors en joc, i a Bonastre guanyant cinc dels set llocs del ple. Les candidatures municipalistes guanyen a Bellvei i a Masllorenç amb un avantatge mínim.

mapa3

 

CiU guanya la Diputació però necessita pactar

Convergència i Unió perd la majoria absoluta que havia assolit el 2011. El nou escenari dóna als convergents 11 diputats, a Esquerra Republicana de Catalunya, 7 i als socialistes, 6. A banda, el PP es queda amb un i entren també amb un la CUP i C’s.

Aquest repartiment a l’ens supracomarcal ve donat pel nombre de vots que ha rebut cada formació. D’aquesta manera 87.234 persones han votat CiU, 62.869 a ERC-AM, 57.734 el PSC-CP, 22.398 el PP, 21.527 C’s, 20.641 CUP-PA i 14.767 Entesa, que es queda sense representació tot i que per nombre de regidors supera PP, CUP i C’s.

La participació ha estat un pèl més baixa que la de fa quatre anys, passant del 60,57% al 60,20%.

On també caldrà pactar serà als consells comarcals. El del Tarragonès és l’únic de la província on s’imposa el PSC, tot i que empata amb CiU. Tots dos tenen nou consellers i podrien reeditar el pacte d’altres legislatures mentre que ERC en té cinc, quatre de C’s, tres del PP, dos d’Entesa i un de la CUP. i del Baix Penedès.

El Consell Comarcal del Baix Penedès està encara més esberlat amb CiU al capdavant amb deu representants i el PSC amb nou que sumen ja la majoria necessària per formar govern. ERC creix fins als cinc, C’s i la CUP entren amb dos, PP baixa fins als dos, i Entesa, PxC i ICV en tenen un cadascun.