La UCI pediàtrica, més a prop

La Unitat de Cures Intensives s’hauria d’enllestir el 2016 per donar servei a tota la província des del Joan XXIII

Per . Actualitzat el

 

Els primers resultats de la Unitat Funcional de Pediatria de TGN Salut Aliança Estratègica comencen a ser tangibles. Amb l’aprovació recent per part del Parlament de Catalunya d’una moció que insta el Govern català a implementar una Unitat de Cures Intensives Pediàtrica a l’Hospital Joan XXIII, els professionals sanitaris de la ciutat fan un pas endavant i presenten l’equipament amb la intenció que les obres comencin i acabin l’any vinent.

Encara no existeix partida pressupostària però els professionals sanitaris de la unitat funcional encapçalada pel doctor Closa, cap de pediatria del Joan XXIII, estan treballant en el projecte i quantificant el valor de la inversió.

Es tracta d’aprofitar una de les ales de la quarta planta de l’hospital tarragoní (on actualment hi ha la Unitat de Cures Intensives per a nounats) per instal·lar-hi sis habitacions individuals d’uns vint metres quadrats per a nens des d’un mes fins als quinze anys que requereixin atenció intensiva.

Ja fa temps que els professionals sanitaris del territori reivindiquen aquest equipament perquè cada any uns 400 infants en estat greu són traslladats a Barcelona des de les comarques tarragonines: «Encara que se’l transporti en les millors condicions, l’infant es pot desestabilitzar», explica la cap de Pediatria de l’Hospital de Santa Tecla, Ana Velasco, que recorda que per a les famílies també implica una reestructuració en haver-se de traslladar a la capital mentre tenen el seu fill ingressat.

A banda, i gràcies a la cooperació entre els diferents hospitals de la ciutat, els professionals amb formació en cures intensives tant de Joan XXIII com de Santa Tecla podran aplicar els seus coneixements en el nou equipament, que ampliarà un servei que fins ara només es podia oferir als nounats de menys d’un mes.

Així, la nova UCI pediàtrica sumada a la ja existent per a nounats passaria a ser una UCI mixta neonatal nivel III-B i pediátrica de nivell 2 amb capacitat per a 8 nadons i 6 infants (ampliable a 8). «Podríem atendre pacients amb tot tipus de complicacions menys els casos que requerissin una cardiocirurgia o una neurocirurgia», explica el director de la Unitat Funcional de Pediatria, Ricardo Closa.

El doctor apunta, però, que la majoria de patologies són de caràcter respiratori relacionades amb el virus sincític respiratori (VSR) causant dels múltiples casos de bronquiolitis que pateixen els més menuts durant els mesos d’hivern i primavera. Per aquest motiu, aqueta unitat mixta compartirà algunes facilitats com equipament, fungible, etc., permetent l’aïllament necessari de les patologías que poden ser perilloses per als nens acabats de néixer. A banda de la inversió en obra i equipaments, també caldrà ampliar la plantilla del personal mèdic de la UCI pediàtrica i de enfermeria.

Tot i que els responsables encara no han volgut fer públiques les xifres amb què treballen per engegar aquest equipament, sí que han avançat que tenen el compromís del director dels Serveis Territorials de Salut a Tarragona, Josep Mercadé. «Tot i que no tenim la xifra final, tot fa preveure que el cost de posar marxa i el cost de manteniment de la unitat pot ser perfectament assumible» explica Albert Pons, director del GiPPS i coordinador de TGN Salut, fent referència a la conversa mantinguda amb Josep Mercadé.

La previsió és que s’acabin d’ultimar els aspectes tècnics enguany per començar les obres el 2016 i acabar-les el mateix any. «Tant de bo per Cap d’Any de 2016 ens puguem menjar el raïm en una UCI pediàtrica nova», admet Pons.

Recuperar un equipament perdut

L’Hospital Joan XXIII ja havia gaudit d’una UCI mixta que incloïa l’atenció pediàtrica i als nounats fins que el 2001 es va tancar.

El doctor Closa explica que un dels motius pels quals es va tancar la part pediàtrica i es van mantenir només la de nounats va ser «l’increment que es va produir de parts prematurs a causa de l’augment d’inseminacions artificials i la conseqüent millora de la nostra atenció a nadons cada cop més prematurs». Aquest, però, no va ser l’únic factor, segons Closa: «es va produir un canvi també epidèmic amb l’increment dels casos de bronquiolitis, un virus molt nociu per al nounat i el prematur i, per tant, no podíem atendre’ls conjuntament». Un handicap que amb la nova unitat mixta quedarà resolt.

Un transport ineficient

L’eficàcia del transport sanitari és un problema molt lligat a la reivindicació de la UCI Pediàtrica de Tarragona. La Unitat Funcional de Pediatria treballa en paral·lel perquè aquest servei no estigui centralitzat a Barcelona. «Quan un pacient s’ha de traslladar a Barcelona, és una ambulància del SEM de Barcelona la que el ve a buscar, de manera que de vegades l’espera és de tres o quatre hores», admet el doctor Closa que opina que «si nosaltres tenim la UCI, hem de ser nosaltres els qui gestionem el transport», ja que no tindria sentit que una ambulància sortís de Barcelona per traslladar un pacient de Reus a Tarragona, per exemple.

A banda d’aquesta millora que implicaria un millor servei i una optimització dels recursos públics, la Unitat Funcional de Pediatria de TGN Salut treballa per millorar la coordinació de tota l’atenció especialitzada i per implementar una atenció domiciliària pediàtrica per a les famílies tarragonines.