La descoberta dels sentits i de la natura

Vint escoles d’educació especial del territori passaran per l’Espai de Benestar de l’Hort de la Sínia aquest curs

Per . Actualitzat el

Vídeo: Tomàs Varga.

Els nois i noies del col·legi Sant Rafael es descalcen per gaudir d’un camí sensorial natural. Pedres més o menys menudes causen sensacions variades a les plantes dels peus que perceben quins còdols desprenen calor i quins es mantenen frescos. Alguns a poc a poc, altres més de pressa, tots entenen que tenim més sentits que els hiperutilitzats vista i oïda, i que el tacte no és quelcom exclusiu del dit que prem la pantalla tàctil del mòbil.

«Els nens ho gaudeixen molt perquè som en un entorn natural on hi ha molta tranquil·litat i on prioritzem anar al seu ritme i donar peu a la improvisació», ens explica Joan Vives, un dels monitors i responsable de l’Hort de la Sínia.

L’Espai de benestar sorgeix fa uns cinc anys, quan els monitors del casal d’estiu amb nens discapacitats van constatar que l’activitat estrella eren els banys de fang. Ara, aquells banys inicials s’han convertit en un spa natural que, a banda dels cursos, també rep usuaris particulars que vulguin gaudir d’aquest balneari natural ubicat a Tamarit.

«El contacte amb l’aigua agradava molt els nens i a partir d’aquí vam dissenyar aquest «biospa» on podem fer els banys aromàtics, els banys de fang, els banys de peus…
amb un espai de relaxació on hi ha unes gandules i amb la idea d’agafar consciència corporal, treballar els sentits. Tot això dins d’un jardí botànic amb espècies autòctones», ens mostra el Joan.

L’experiència dels joves del Sant Rafael acaba amb massatges per parelles fets amb saquets de plantes aromàtiques i medicinals que s’apliquen als peus, cames, braços, esquena o cara dels participants.

Mentrestant, els més petits gaudeixen d’un circuit alternatiu durant el qual poden descobrir les espècies autòctones del Gaià i els animals de la granja.

«Hem entrat dins del corral i els hem donat menjar i tot seguit fem una fitxa amb dibuixos per explicar què hem vist», comenta el Joan.

Una vintena de centres d’educació especial de la província de Tarragona passaran per l’Hort de la Sínia durant aquest curs per descobrir l’Espai de Benestar gràcies al suport de la Diputació de Tarragona. A banda, la finca agroecològica desenvolupa nombroses acti· vitats per a altres escoles i per al públic particular.