El servei de logopèdia de Llevant diagnostica i tracta problemes de comunicació i de deglució

La logopeda treballa en estreta col·laboració amb altres professionals del centre sanitari

Per . Actualitzat el

L’Angie Rodríguez és actriu i cantant de jazz però també logopeda. Una persona amb l’educació vocal de l’Angie que ha viatjat ho té clar «a Occident estem tancats, tancats». Es refereix a la manera que tenim de parlar, de fer servir la nostra veu. Per aquest motiu, quan li preguntem a l’Angie com tracta les diverses patologies ens treu materials diversos com un piano, textos, pilotes inflables o palletes i cèrcols de plàstic que fan que els pacients treballin totes les parts del cos i admet que «la veu és molt física, la veu és cos completament». Tots hem vist, per exemple, que segons l’estat d’ànim i les emocions la veu canvia. A diferència del que creiem, els problemes de dicció infantil no són els majoritaris al servei de logopèdia que la Xarxa Santa Tecla té dins del servei de rehabilitació de Llevant.

«Ens arriben majoritàriament casos de disfàsia i afàsia, causats per regla general per ictus i, de vegades, per deterioraments cognitius», explica l’Angie, que admet que els problemes del llenguatge dels nens i dels adults per pronunciar de manera incorrecta un o més sons són minoritaris, ja que des del servei de rehabilitació tarragoní es tracten preeminentment casos de disfonia i neurològics.

La logopèdia, però, no només tracta els trastorns de la parla. Per la unitat del centre tarragoní passen també nombrosos casos de persones que tenen problemes per empassar correctament. Aquesta patologia es dóna en individus que pateixen Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA) o, en menor mesura, en casos de miastènia o ictus, que també desemboquen en disfàgia. Dins d’aquest camp també es tracten casos de deglucions atípiques que poden sorgir a causa d’un ús erroni o prolongat de xumets, biberons o altres hàbits inadequats en l’aprenentatge dels nens a l’hora de menjar.

Pel que fa a la parla, l’Angie ens comenta que els més freqüents són els casos de difluència i els casos de veu, que són la seva especialitat. «Tractem des dels professionals de la veu que tenen un problema important i han de resoldre’l per poder continuar treballant a persones amb problemes vocals». En aquests casos, els hàbits inadequats són també unes de les principals causes així com el consum de tabac o l’estrès i el sobreesforç. «L’ús de la nostra maquinària de manera inadequada durant llargues estones fa que s’acabi deteriorant», resumeix la logopeda de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla.

En total, per aquest servei, que treballa frec a frec amb l’otorinolaringòleg, amb els metges rehabilitadors i de vegades amb metges maxil·lofacials i odontopediatres per casos de deglucions atípiques. «En el nostre servei la logopeda sovint participa en el procés diagnòstic», comenta l’Angie, que considera que aquest sistema és molt més efectiu i que s’obtenen millors resultats.

El servei de logopèdia està inclòs dins de l’àrea de rehabilitació del complex sociosanitari Santa Tecla Llevant de Tarragona. Aquest espai de referència en l’àmbit de la salut inclou la residència i el centre de dia  de Llevant i el centre d’atenció primària que dóna servei a la mateixa àrea de la ciutat.