El rei beneeix els Jocs

Felip VI posa la celebració de Tarragona 2017 al servei de la pau i el diàleg entre els pobles de la Mediterrània

Per . Actualitzat el

 

El Teatre Tarragona s’ha vestit de gala per rebre Sa Majestat en l’acte de constitució del Comitè d’Honor dels Jocs Mediterranis Tarragona 2017. Gairebé tota la classe política i empresarial omplia les butaques del recinte cultural mentre desenes de voluntaris i treballadors dels Jocs posaven a prova la capacitat de la ciutat per acollir actes protocol·laris. L’alcalde ha obert l’acte entre dues barques marineres i fent referència als anys daurats de Tàrraco quan amb l’estada de l’emperador August la ciutat es va convertir en capital de l’Imperi romà. Una fita que també ha recordat el rei Felip, president des d’avui d’aquest comitè d’honor, en cloure l’acte.

«Poques vegades el Mediterrani ha estat tan unit com aleshores», ha dit el monarca només començar el seu discurs. «Aquesta herència històrica que ens arriba des dels temps de la Hispània romana i que és ara el nostre repte per als Jocs Mediterranis de Tarragona. Avui, Tarragona torna a ocupar un lloc prominent al Mediterrani».

Sa Majestat també ha apel·lat a «la unitat i al sentit de responsabilitat que ens caracteritza als espanyols» cada cop que organitzem un esdeveniment de «gran rellevància internacional». Una «unitat» que també ha estat en boca dels representants del Govern espanyol, el ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, i el president del COE, Alejandro Blanco, que ha aprofitat l’ocasió per ensabonar el rei Felip desfent-se en elogis.

«Tenim quelcom que ningú té al món: sa majestat el rei Felip VI. Esportista, abanderat de l’esport espanyol a Barcelona però jo crec que és l’abanderat del present i del futur de la nostra Espanya, d’aquesta societat que dur a l’ADN la pràctica esportiva i els seus valors», ha elogiat Blanco que s’ha mostrat convençut que «l’any 2017, amb la unió de Tarragona, Catalunya i Espanya, els Jocs Mediterranis adquiriran la verdadera excel·lència olímpica».

Un mantra, aquest de la unitat i de la virtut reial que Alonso ha reiterat fent menció al «suport que brinda sempre a les causes bones —el rei—, darrere de les quals som tots capaços de trobar un factor d’unitat». El ministre ha significat el «compromís del Govern d’Espanya amb la celebració dels Jocs», ha destacat la participació de totes les administracions i de les empreses en aquest projecte i, tornant a la «unitat», ha desitjat que les dues riberes del Mediterrani «que de vegades estan tan distants» facin servir els Jocs com «un punt de trobada des de la concordia».

Tant l’alcalde Ballesteros com el rei Felip han posat èmfasi en aquest espai de pau i concòrdia en el qual s’han de convertir els Jocs.

«Volem ser un espai de trobada i de diàleg que fomenti la convivència al Mediterrani», Ballesteros «anhelem la pau i la solidaritat que tanta falta fa».

«La cerca, l’assoliment i la consolidació d’una prosperitat compartida al Mediterrani requereix pau i diàleg constructiu entre els seus pobles i cultures. Els Jocs de 2017 estaran precisament al servei d’aquesta gran causa que és contribuir al diàleg i l’estabilitat d’una regió en la qual viuen 450 milions de persones».

Una idea que tant el president del Comitè Internacional dels Jocs Mediterranis, Amar Addadi, com en Francesc Homs, en representació del govern català, també han posat de relleu.

Dues idees més han quedat sobre la taula després de tants discursos tan coincidents. El paper fonamental de totes les administracions i de la societat en l’esdevenir d’aquests Jocs i el seny obligat alhora d’invertir en nous equipaments.

«L’efemèride esportiva és una motivació extra per dotar-nos d’instal·lacions noves, renovar les existents i vertebrar la ciutat. La prudència, la coherència, l’austeritat i la sostenibilitat són els atributs que faran possible aquest somni», ha dit l’alcalde fent referència al concepte smart city que poques ciutats encara no s’han fet seu.

«Es tracta de posar aquest projecte il·lusionant al servei de tots, amb un especial enfocament en la ciutat que els acull i en els seus habitants, pensant en el dia de demà i en un llegat sostenible tant en termes financers com mediambientals», ha recordat Felip.

La visita del monarca ha finalitzat a la Tàrraco Arena Plaça on el rei ha pogut veure de primera mà un dels pocs equipaments que la ciutat té a punt. Cal recordar que, només en l’Anella Mediterrània la inversió ha de superar els 30 MEUR.