Ecologistes en acció se senten discriminats per la Generalitat

Entre els projectes denegats hi ha el Platges Verges que fa cinc anys que es fa a Tarragona

Per . Actualitzat el

L’entitat Ecologistes en acció se sent discriminada pel Govern català des de l’any 2012. Apunten que per tercer cop consecutiu tant a la Federació d’Ecologistes en Acció de Catalunya, com als grups que la integren, no han estat subvencionats per la Generalitat a causa del seu «treball crític i de denúncia de les actuals polítiques ambientals del Govern que, d’altra banda, ve sistemàticament menyspreant les propostes proactives i constants de l’organització en matèries estratègiques per al país com la conservació del medi natural, l’aigua, l’energia i el canvi climàtic, l’agricultura i la pesca i l’urbanisme». Destaquen que són «una de les organitzacions socioambientals referents a Catalunya» un fet que posa de manifest «el rigor i qualitat del nostre treball i es constata en l’activitat del dia a dia i la repercussió del nostre treball a Catalunya».

També denuncien «l’opacitat» de la resolució que han rebut per part de la Direcció General de Polítiques Ambientals que «no dóna cap possibilitat, tal com ha passat en totes les anteriors, de fer un recurs amb garanties». Expliquen que existeix «una manca dels mínims documents necessaris per tal de presentar» aquest recurs, que es fa referència a «annexos inexistents en la resolució que després de diverses gestions hem pogut aconseguir però que resulten irrellevants a l’hora de fer una defensa de la nostra sol·licitud; també fa referència a una suposada manca del nivell de puntuació necessari, sense indicar cap valor numèric global ni detallat segons les bases ni els criteris que tenen per fer aquesta puntuació».

Ecologistes en Acció aquest cop ha desistit de presentar cap recurs a la resolució dictada «donada l’arbitrarietat i la manca d’objectivitat demostrada per la Direcció General de Polítiques Ambientals en aquestes convocatòries, que al nostre entendre fa prevaldre criteris polítics i no tècnics a l’hora d’assignar les subvencions. Finalment hem assumit  que mentre segueixi l’actual Govern, la nostra organització no tindrà cap possibilitat d’accedir a aquests ajuts i per tant no vol contribuir a legitimar la farsa que representa l’actual política d’ajuts al tercer sector ambiental».

Ecologistes en Acció vol deixar clar davant de la opinió pública que els «ajuts que dóna la Direcció General de polítiques Ambientals són per campanyes determinades i en cap cas són pel funcionament o finançament de les entitats que hi opten, amb la qual cosa els perjudicats són els ciutadans i ciutadanes que veuen com es fa un ús partidista dels seus diners per part del Govern». Els projectes denegats han estat Platges Verges, un projecte que des de fa 5 anys funciona en municipis del litoral de les comarques de Tarragona i L’Ebre i que es volia estendre a la resta de la costa catalana, La Directiva Marc de l’Aigua : sensibilització per a la protecció del Delta de l’Ebre presentat juntament amb la Plataforma en Defensa de l’Ebre i Programa d’educació ambiental per promoure la protecció dels ecosistemes aquàtics litorals.

Ecologistes en Acció ha estat treballant aquests any sense cap ajut de la Generalitat i gràcies al suport de socis/es i col·laboradors i molt especialment, al treball voluntari de professionals i activistes que creuen en la seva feina i que no s’aturaran davant la manca de compromís i la involució de les polítiques d’aquest govern davant els urgents i crítics reptes socio-ambientals que assolen el país.