«A Tarragona, no sé si tenim cap Ada Colau»

Arga Sentís admet que «els diferents Guanyem només tenen en comú el nom» i no descarta presentar-se amb ICV

Per . Actualitzat el

L’Arga Sentís es va «colar» al Ple de l’Ajuntament de Tarragona fa quatre anys, després que el 2007 ICV perdés la representació al consistori de la ciutat. Durant aquesta legislatura, l’única regidora dels ecosocialistes s’ha convertit en la veu «més a l’esquerra que el PSC». Amb la irrupció de Guanyem Tarragona es parla de confluència, però també de «veto» a la candidatura de l’Arga Sentís perquè durant quatre anys ha estat a l’oposició. Les negociacions encara no estan enllestides però, amb la CUP fora de l’equació per voluntat pròpia i la líder d’ICV qüestionada –tot i que no ha estat mai al Govern–, sembla que la voluntat inicial de Guanyem de «no dividir» està molt lluny de complir-se.

Fa uns mesos va ser escollida alcaldable d’ICV per Tarragona; ara apareix Guanyem Tarragona i sentim que potser deixa de ser-ho.
Jo sóc l’alcaldable d’ICV després que militants i amics d’Iniciativa m’escollissin en unes primàries. És cert que dins de la negociació que estem mantenint per aconseguir una àmplia candidatura d’esquerres, jo havia expressat la meva disposició a fer un pas enrere en el cas que el fet que jo hagués estat en una institució es considerés un problema per arribar a un acord.

Des de Guanyem Tarragona s’ha demanat que vosté «fes un pas enrere»?
Jo no acostumo a explicar els processos de negociació i res del que ha sortit als mitjans ha vingut de la nostra formació.

I ara que ja ha sortit als mitjans, què opina la gent que la va escollir com alcaldable d’una possible retirada?
Ho vam parlar en una assemblea que tampoc vull explicar. Sigui com sigui, en qualsevol procés de confluència cal partir d’allò que ja existeix perquè aporta experiència. I, a Tarragona, això passa per Iniciativa, perquè tenim una experiència, sempre des de l’oposició, de tasca propositiva i de control. La història d’una ciutat no comença de zero i tot allò que t’aporta l’experiència, el bagatge, el coneixement i l’acció política dels que t’han precedit és un actiu que s’ha de tenir en compte quan intentes construir candidatures més àmplies. Jo estic satisfeta de la feina que he fet i estic orgullosa de la feina que han fet els que m’han precedit.

Parlant d’estar a l’oposició, no considera un contrasentit «vetar» algú per haver estat quatre anys a l’oposició?
És que entrar en el discurs aquest de «l’haver estat a l’administració t’incapacita per continuar-hi» és un parany. Perquè, si has estat al Govern i ho has fet bé, què té de dolent? Estàs en política per fer política i tot el que facis, a l’oposició o al Govern, s’ha de valorar en funció d’allò que hagis aconseguit i de les polítiques que hagis fet.

Suposem que confluïu amb Guanyem. Queda la CUP. Aquest moviment, del qual podríeu acabar formant part, es va presentar per unir, no per dividir. Sense la CUP no perd el sentit?
Tindrien més sentit dues candidatures d’esquerres que no pas tres. En tot cas, jo et confesso que sóc hiperresponsable amb aquests temes. La situació d’emergència social és tal que no podem estar amb postulats tacticistes. Has de mirar pel conjunt de la ciutadania. A mi, que hi hagi tres candidatures a l’esquerra del PSC a Tarragona em sembla una completa irresponsabilitat. I jo faré tot el que pugui perquè això no passi. Però és evident que de responsabilitat n’hi ha de posar tothom.

I si confluíssiu, qui hauria d’escollir el candidat?
Per consens entre les organitzacions. Tenim molts exemples en aquest sentit, com Barcelona.

Allà, però, el candidat ja estava clar…
Sí, l’Ada Colau és una persona amb una gran repercussió mediàtica i és un líder inqüestionable. A Tarragona, no sé si tenim cap Ada Colau.

Vostè va portar les primeres reivindicacions de la PAH al Ple municipal i ara sembla que fa nosa a Guanyem Tarragona, que en part prové d’aquest moviment?
Els diferents Guanyem que estan sortint als pobles i ciutats de Catalunya només tenen en comú el nom. Aquesta vinculació pot existir a Barcelona però amb la resta de Guanyem, depèn dels actors que hi intervenen.

I si no hi ha acord amb Guanyem?
Nosaltres som una organització política i tenim una responsabilitat amb els militants i els votants i aquesta responsabilitat passa per presentar-nos a les eleccions. Però si podem ser més, millor, i no serà per nosaltres si no s’aconsegueix.