«No jugarem amb un partit que posi traves a la sobirania de Catalunya»

Pau Ricomà, alcaldable per ERC a Tarragona, ens explica els punts forts de la seva llista

Per . Actualitzat el

Pau Ricomà ja va formar part de la llista d’ERC a les eleccions municipals de Tarragona fa quatre anys. En aquella ocasió les coses eren ben diferents, però. Ricomà anava de número dos de la llista encapçalada per Sergi de los Rios, que havia estat al govern municipal durant la primera legislatura de Ballesteros. Ara, a banda d’encapçalar una candidatura amb nombrosos independents i que només conserva cinc noms de la de fa quatre anys, ERC és una marca associada als bons resultats electorals. A les darreres eleccions, les europees, ERC va guanyar per primer cop a Tarragona ciutat superant l’hegemonia socialista que caracteritzava aquests comicis. Si bé és cert que unes municipals no tenen res a veure amb les eleccions que designen el Parlament Europeu, les expectatives de Ricomà són elevades. Ja ha dit que dos regidors no és un bon resultat, tot i que seria el millor resultat històric dels republicans, i des d’aquest any passat s’ha fet un fart d’organitzar trobades amb els diversos agents de la ciutat perquè li expliquin les seves inquietuds. Encara és aviat per conèixer el seu programa electoral però no per saber el seu tarannà.

Com definiria aquesta llista?
És la llista que volia quan vaig començar a pensar-hi en ser escollit candidat. Està feta amb persones honestes, capaces d’assumir responsabilitats i plenament independentistes.

Fa quatre anys estava de número dos. Va ser molt diferent la predisposició de la gent a l’hora de formar part del projecte d’ERC del que ho estat ara?
Aquesta vegada el meu paper és més actiu, però puc dir que ha estat molt fàcil. Cap de les persones a qui hem anat a fitxar que ens ha dit que no. Més que res perquè ha estat més un tema de ponències i anar-nos trobant a poc a poc. Tothom m’ho ha posat molt fàcil, tant els independents com els del partit. Ningú no m’ha posat cap condició i han estat oberts a ocupar el lloc que fes falta.

Què té en comú la gent que forma la llista d’ERC a Tarragona tenint en compte que alguns vénen de les files d’Unió o del PSC?
Tots entenen que, esgotats tots els altres recursos, només queda la independència com a instrument per millorar els problemes seriosos que ens afecten a tots en el dia a dia. I també tenen en comú que veuen que Tarragona s’està quedant apartada del conjunt del país, i això no ens està fent cap bé.

Apartada en quin sentit? Dins de l’àmbit sobiranista? L’econòmic?
En tot. Tarragona serà potent si sap complementar-se amb la resta de comarques del territori. Liderar-lo, mantenir unes sinergies i compartir uns punts ideològics. Si Tarragona, com ha fet aquests anys, es postula com un dic de contenció a l’independentisme difícilment aconseguirà aquestes sinergies. Hem de treballar amb el territori, no només econòmicament sinó també moralment, èticament, solidàriament… Per tant, presentar Tarragona com un objecte de lideratge obviant el paper que ha de fer la ciutat en una república catalana és contradictori.

Parla molt d’independentisme i estem davant d’uns comicis municipals. Tan important és el sobiranisme a la política local?
L’independentisme ha aconseguit demostrar els últims anys que, entès com un objectiu, té un sentit relatiu, però si s’entén com un instrument per millorar la vida de les persones té molt sentit. Per això és molt important el paper que pugui fer cada ajuntament. Un consistori no és només un òrgan de gestió de la comunitat, també és una representació política de la comunitat.

És ERC una candidatura guanyadora?
Sí, clarament. Nosaltres anem a governar la ciutat.

I si per resultats no ho pot fer sol, amb qui estaria disposat a pactar?
Nosaltres anem a guanyar, el resultat ens dirà exactament com ens hem de posicionar. Evidentment, no jugarem amb un partit que posi traves a la sobirania de Catalunya.

Aleshores, no descarta reeditar el pacte que s’ha produït a la Generalitat amb CiU?
No sabem res del programa electoral de CiU, ni quines són les seves idees, ni quina és la seva implicació nacional. Per tant, de moment no podem dir res.

Dit d’una altra manera, estaríeu disposats a donar una carta en blanc com s’ha fet al Parlament i permetre un govern de dretes a Tarragona?
Nosaltres anem a guanyar. Quan tinguem els resultats i sapiguem què volen fer els altres, ens pronunciarem.

Què li manca a Tarragona i què pot oferir ERC a la ciutat?
Li manquen projectes estratègics de ciutat. Amb això no vull dir grans obres. Es tracta de saber cap on vols portar la ciutat i a partir de les teves potencialitats fer-ho possible. No es pot apostar per coses que tenen molt poc sentit per la ciutat com s’ha fet en els quatre últims anys amb el tema de l’smart city. Que a part de fer congressos i trobades i propaganda i publicitat no s’ha avançat gens ni mica en aquest tema. A banda és una cosa que no té res a veure amb les potencialitats de la ciutat. S’han perdut quatre anys.

I els quatre anys anteriors durant els quals ERC va estar al govern. Hi ha algun llegat que es vulgui agafar?
Evidentment. Hi ha coses que l’Ajuntament ha fet poc per mantenir. El Pla de Competitivitat de la Tàrraco Romana és cert que la Generalitat va deixar d’aportar però també és cert que s’hagués pogut enfocar d’una altra manera. També el Centre d’Art però també el tema de l’Anella Verda. És un tema importantíssim urbanísticament, de qualitat de vida, de turisme familiar… que realment s’ha deixat aparcat per un cert sectarisme, perquè la marca Anella Verda està massa associada a ERC.

I salvaria alguna cosa d’aquests darrers quatre anys de govern socialista?
Doncs no em ve res al cap. És com els Jocs, que ara mateix estan en dubte perquè aquests quatre anys no s’ha fet res. S’engeguen projectes i es deixen consumir.

Si ERC governa, què farà amb els Jocs Mediterranis?
Cal saber en quin punt estan els Jocs. Si governem, el primer que farem serà una auditoria de la gestió econòmica dels Jocs i a partir d’aquí prendrem les decisions que s’hagin de prendre amb la màxima transparència. El principal objectiu és que el dèficit sigui zero per a la ciutat, per això és alarmant que a hores d’ara no sapiguem quin pressupost real hi ha ni qui ha de pagar cada cosa, i resulta que ara l’Ajuntament està aprovant demanar un préstec de 12M€. Tornarem a tenir un altre Jaume I? Jo crec que si fos una empresa privada o aquests senyors s’estiguessin jugant els seus diners ho farien d’una altra manera.