L’edifici del Banc d’Espanya acollirà el Museu de la Química

Ajuntament, URV, AEQT, ICIQ i el Museu de la Ciència signen un conveni per engegar el projecte

Per . Actualitzat el

El Banc d’Espanya podria convertir-se en el Museu de la Química de Tarragona. Amb la signatura d’un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Tarragona, la Universitat Rovira i Virgili, l’Institut Català d’Investigació Química, l’Associació Empresarial Química de Tarragona i el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya el Museu de la Química de Tarragona dóna les primeres passes. El document contempla que cadascuna de les institucions aportarà a l’Ajuntament de Tarragona els seus coneixements mitjançant assessorament i col·laboració per tirar endavant el Museu de la Química.

Amb tot, el museu no té ni partida pressupostària ni calendari. Recordem que el darrer museu que l’executiu municipal va anunciar va ser el Museu de la Setmana Santa. L’any 2012 es van destinar 100.000€ del pressupost municipal a redactar el projecte d’un espai que ni s’ha començat a construir ni se l’espera. Fins i tot ja s’ha trobat una alternativa i l’any passat fou l’església de Sant Agustí la que va agafar el relleu del malaurat museu.

Tampoc és la primera vegada que el consistori presenta un projecte per al Banc d’Espanya. El Centre d’Interpretació Turística de la Tàrraco Romana tenia data de finalització d’obres i tot, el 2011. En aquest cas, l’impagament de la Generalitat dins del Pla de Competitivitat de la Tàrraco Romana va ser la causa directa que aquest projecte no tirés endavant. Malgrat tot tampoc s’han vist més intents per part de l’equip de Govern per recuperar un projecte que es va presentar a bombo i plateret.

Pel que fa al Museu de la Química presentat tres mesos abans de les eleccions municipals d’aquest maig, algunes de les línies generals del que aportaran les institucions són les següents:

La Universitat Rovira i Virgili assessorarà en l’àmbit de la docència i la recerca química i col·laborarà en la programació d’exposicions i programes d’ensenyament relacionats amb materials i fons museístics respecte a la química i ciències i tecnologies relacionades.

L’Institut Català d’Investigació Química assessorarà en el camp de la investigació química. Col·laborarà en la prestació d’eventuals materials i fons museístics i donarà suport a l’organització d’activitats auxiliars de la museïtzació, com ara tallers, trobades científiques, conferències, etc.

El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya col·laborarà en l’àmbit del disseny i podrà aportar la definició dels criteris museístics que han de presidir la construcció del futur museu; també prestarà fons museístics respecte a la ciència química.

L’Associació Empresarial Química de Tarragona prestarà eventualment materials i fons museístics, donarà suport a les activitats que s’hi desenvolupin i assessorarà en la investigació i el desenvolupament de nous productes en l’àmbit de la química.

Es pretén que el museu reculli tota la tradició industrial química de Catalunya i, en paraules de l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, «serà un equipament de referència, pel model i per les institucions que hi col·laboraran que el dotaran de contingut».