El Sí-Sí guanyaria a Tarragona

Un 56,5% dels tarragonins votaria a favor de la independència, segons el Baròmetre d’Opinió Pública

Per . Actualitzat el

Un 56,5% dels tarragonins votarien Sí – Sí en cas de consulta segons el darrer Baròmetre d’Opinió Política (BOP) dut a terme pel Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat de Catalunya. L’enquesta situa la província de Tarragona com la tercera del país amb major percentatge de vot a favor de la independència per davant de Barcelona (45,2%). Girona és la demarcació amb més percetatge de vots sobiranistes amb un 68,5% seguida de Lleida que sumaria un 59% de paperetes amb Sí – Sí.».

El 29,2% dels votants a favor de la independència de Tarragona, prioritzarien la capacitat i el desig d’autogestió econòmica. I un 15,9% votarien Sí – Sí perquè consideren que Catalunya milloraria (major prosperitat, llibertat…). El tercer motiu, amb un 13,7% dels votants del doble sí, és la conceptualització identitària de Catalunya com a nació. En aquest sentit, en cas d’una Catalunya independent, el 52,3% dels enquestats tarragonins creuen que pujaria el nivell de vida. A banda, segons el BOP, Tarragona és la única província que creu que és «gens probable» que Catalunya quedés fora de la Unió Europea (una tercera part dels enquestats).

El «no» és la segona opció més votada, amb un 21,3%, fet que converteix Tarragona en la província on l’unionisme suma més intenció de vot per davant de Barcelona (20,9%), Lleida (18,8%) i Girona (9%). Quan es pregunta als tarragonins enquestats per què votarien «no», la resposta majoritària (24,7%) és per la preservació de la unitat d’Espanya. En segon lloc, amb un 16,5%, perquè no seria positiu per Catalunya i/o no convé econòmicament.
L’opció federalista és la menys desitjada pels tarragonins només escollida per un 6,5% dels enquestats.

Feina i corrupció

El BOP també posa de manifest que pels tarragonins el principal problema que té Catalunya és la manca de treball, segons un 63% dels enquestats. La corrupció política és el segon assumpte que més preocupa els tarragonins (21%), per davant del mal funcionament de l’economia espanyola (15%), de la crisi sistema financer i la manca de crèdit (14,5%) i del nou estatut i l’autogovern (11,5%).

Aquestes dades posen de manifest que, si bé la majoria de tarragonins volen la independència, l’autogovern és una preocupació minoritària al costat de l’atur i l’economia. D’aquesta manera, es podria dir que la població veu el sobiranisme com una eina per millorar la situació laboral i econòmica dels ciutadans.

Esquerra Republicana de Catalunya és, segons el 18,7% dels tarragonins enquestats, el partit que millor resposta pot donar a aquests problemes. El segueixen CiU (11,9%), la CUP (6,8%), Podem (6,6%), PP (3,5%), PSC (3,3%), C’s (2,5%) i ICV-EUiA (1,8%).

En aquest sentit si es fessin eleccions demà al Parlament, ERC treuria un 22,8% dels vots, CiU, un 15,3%; la CUP , un 10,3%; Podem un 7%; Ciutadans, un 4,8%; ICV-EUiA, un 4,5%; PP, un 4,5%; i PSC un 4%.

Per interpretar correctament aquesta enquesta, cal remarcar que davant la pregunta «a qui va votar en les darreres eleccions al Parlament», el 27,6% dels enquestats van votar ERC. Un percentatge molt superior als vots que van rebre els republicans a la nostra demarcació el 2012 (un 15,1%). Si fem cas de la veracitat d’aquestes respostes veurem que s’ha pogut produir un biaix en el BOP, ja que el percentatge de votants dels altres partits (tret dels que van votar la CUP) és més baix que els resultats dels darrers comicis autonòmics.

Pel que fa al Congrés dels Diputats, ERC continua liderant l’enquesta amb un 21,5%; seguit de CiU amb un 14,8%; Podemos, 10,8%; PP, 5,5%; ICV-EUiA, 5%; PSC, 5%; CUP, 4% i C’s, 3,5%.

Pel que fa a la situació econòmica de Catalunya, el 54% dels tarragonins consideren que és dolenta i el 28,5%, molt dolenta. La meitat (un 49,5%) opinen que està igual que fa un any i el 42,3%, pitjor que fa un any.

eleccions