Guanyem, Podem i la Crida ja treballen per ser l’alternativa rupturista

Les tres propostes coincideixen a apostar per un model polític amb més participació ciutadana i podrien concórrer juntes a les municipals

Per . Actualitzat el

La societat ja no necessita els partits polítics per organitzar-se. Des que la CUP va assolir les primeres regidories fa prop de quatre anys i posteriorment representació parlamentària, i amb els sorprenents resultats de Podemos a les eleccions europees, s’ha obert una nova finestra en el mapa polític del país i de l’Estat. Els tantes vegades criticats partits polítics ja no són l’única opció per als electors. Aprofitant el flux vertiginós d’informació que confereixen les noves tecnologies, les propostes polítiques de caràcter ciutadà impulsades per moviments socials guanyen adeptes i es postulen com a alternatives reals als partits de tota la vida.

A Tarragona, de moment, han sorgit tres propostes d’aquestes característiques. Guanyem Tarragona, Podem Tarragona i la Crida Popular Municipalista no són encara candidatures a les eleccions municipals del pròxim mes de maig però treballem amb la mirada posada en aquests comicis.

La setmana passada es presentava Guanyem Tarragona. Els seus impulsors la presentaven com un instrument de confluència per construir una candidatura ciutadana i rupturista a l’Ajuntament de Tarragona. «Feta des de baix i no des dels partits polítics», explicava Jordi Navarro, un dels impulsors d’aquest nou moviment. «La idea és crear una candidatura per a les eleccions del pròxim mes de maig formada per persones però no pas per sigles polítiques». Per aquest motiu, des de Guanyem Tarragona es vol que els partits polítics afins (CUP, Podem i ICV-EUiA) descartin presentar-se als pròxims comicis i les persones que els formen se sumin a la candidatura.

Si aquest gran acord no fos possible, Guanyem Tarragona té molt clar que «estem per sumar i el que no farem és dividir el vot de la gent que creu que el model polític de la ciutat ha de canviar».

Malgrat tot, des del grup impulsor consideren que «la independència política de la proposta i el seu model organitzatiu podran ajudar a la confluència». Aquesta cruïlla passarà per un compromís ètic de tots els signants i uns principis programàtics comuns.

Des de Guanyem Tarragona són conscients que Podem, ICV-EUiA i la CUP ja han iniciat els seus propis camins per a les municipals. Un exemple n’és la Crida Popular Municipalista engegada per la candidatura independentista i que, aquest passat cap de setmana, va organitzar una trobada a l’IES Martí i Franquès amb una cinquantena d’assistents.

Els organitzadors expliquen que a la cita hi van acudir membres de diferents moviments socials de la ciutat amb un espectre ideològic molt ampli. Tots ells —alguns dels impulsors de Guanyem Tarragona també estaven presents— van coincidir en la diagnosi de la ciutat i en el model òptim de la futura candidatura. Lamenten que la política actual és poc participativa, l’assistencialisme dels Serveis Socials en comptes de la transversalitat i la poca diversificació de l’economia productiva de la ciutat, entre altres coses.

Amb tot, el que reclamen per sobre de tot és fer política d’una manera diferent. Convertir la candidatura en un reflex dels moviments socials amb un concepte més igualitari i de tu a tu que l’actual.

Unes premisses que coincideixen amb les de Podem Tarragona que està en ple procés organitzatiu coincidint amb la resta de cercles d’arreu de l’Estat. Aquest cap de setmana es van exposar els esborranys que han de marcar si els cercles locals concorreran a les eleccions municipals.

Es tracta d’una votació que es durà a terme arreu de l’Estat del 20 al 26 d’octubre i que donarà als cercles locals les línies bàsiques per afrontar els pròxims comicis. D’aquesta consulta en pot sortir tant un esborrany que apunti que Podemos es presenta a les municipals com un document que recomani buscar acords amb altres candidatures de caràcter rupturista.

De moment doncs, tres propostes que avancen en paral·lel però que tenen molts números de trobar-se. Aquest és l’objectiu inicial de Guanyem Tarragona i el portaveu de la Crida Popular Municipalista, Jaume López, es mostra optimista tot i que reconeix que «encara queda molt camí per fer».

Els contactes entre els membres dels diversos col·lectius continuaran a l’espera de veure com es desenvolupen els procediments interns de cadascun i amb la incertesa política addicional que plana sobre el Parlament català que, amb tota seguretat, es dissoldrà abans de les municipals.