El ministre d’Indústria beneeix el ChemMed Tarragona

Soria aprofita les demandes de les empreses químiques per defensar el «fracking» i la pròrroga dels reactors nuclears

Per . Actualitzat el

Vídeo: Tomàs Varga.

El món empresarial químic tarragoní ha rebut amb els braços oberts el ministre d’Indústria espanyol per mostrar-li el projecte ChemMed. Jose Manuel Soria ha visitat les instal·lacions químiques i ha alabat el clúster químic de la Mediterrània prometent, com és habitual, tot el suport de l’estat.

En l’acte, Anton Valero s’ha estrenat al capdavant de la Feipe donant a l’entitat estatal un toc tarragoní i fent una crida a la unitat d’acció amb un paral·lelisme de castells que es repeteix cada cop més. «Hem de fer pinya», ha recordat el president de la Feipe, remarcant l’important paper que té la indústria química a l’hora de crear llocs de treball de qualitat.

Des de l’AEQT, Jesús Loma-Ossorio ha anat més enllà de la metàfora castellera i ha demanat al ministre que posi fil a l’agulla davant la pèrdua de competitivitat que estan patint els polígons industrials europeus a causa del cost de l’energia i, en el cas de Tarragona, de la manca d’infraestructures.

Davant d’aquests problemes Soria ha tirat pilotes fora i ha optat per culpar Europa de la pèrdua de competitivitat industrial. Segons el ministre, que pertany al mateix partit que ha governat el Parlament Europeu en els darrers anys, des de la Unió Europea «no se li ha donat a la indústria la importància que té». En aquest sentit ha criticat que sí que s’hagi donat suport al sector financer en perjudici de l’industrial.

Amb tot, i tenint en compte que l’Estat espanyol té capacitat de decisió i, per tant, responsabilitat, ha assegurat que seguirà donant suport a la indústria. Per dur-ho a terme, i amb la idea de reduir la importació d’hidrocarburs, Soria s’ha ratificat en l’aposta del Govern central per prorrogar la vida de les centrals nuclears i per la fracturació hidràulica (fracking).

Tot i la despesa milionària del Castor i el cost que representarà per a tots els seus ciutadans la fallida del projecte, Soria veu en la fracturació hidràulica el futur de l’Estat i lamenta que la gent ho agafi com a referent: «no té res a veure una cosa amb l’altre perquè en un cas s’injecta gas i en l’altre se’n treu però, en tot cas, el fet que s’autoritzin tècniques de fracturació hidràulica significa fer-ho dins de la normativa mediambiental europea i espanyola».

El polític canari també ha parlat de sostenibilitat però econòmica, molt més important, segons ha dit, que no pas l’ambiental. I ha agafat Tarragona com a exemple de territori on és compatible el turisme i la indústria tant química com de generació d’energia.