El Port recorda la riuada

Per . Actualitzat el

Vídeo: Tomàs Varga.

La data del 10 d’octubre de 1994 ja ha passat a la història de les grans riuades del Francolí, igual que la de Sant Lluc, el 18 d’octubre de 1930, o la de Santa Tecla de 1874.

Ara fa vint anys, un temporal de llevant va deixar quantitats de precipitació de fins a 500 litres per metre quadrat a la serralada prelitoral i va provocar despreniments, l’enfonsament de ponts, la caiguda de torres d’electricitat, nombrosos danys materials i la desaparició d’una persona. L’aigua acumulada va desbordar sobtadament rius i rieres de la demarcació. El Francolí va inundar dos barris de Tarragona (el Serrallo i Residencial Palau), el polígon industrial i alguns espais del Port, i més de 600 persones en van ser evacuades com a mesura preventiva. Els fets van fer néixer una mobilització ciutadana a la Part Baixa de la ciutat que durant sis anys no va parar d’insistir a reclamar una canalització del riu per garantir la seguretat de persones, edificis i instal·lacions industrials. La de 1994 és, fins ara, l’última riuada del Francolí i el Port de Tarragona recorda els vint anys dels aiguats amb una exposició i un llibre de producció pròpia.

Sota del títol La riuada de 1994, el periodista Ricard Lahoz, ha elaborat una obra que pretén recordar l’últim gran ensurt que ha viscut la ciutat en les darreres dècades, tot recollint el testimoni oral de gairebé un centenar de persones.