El Festival d’Estiu de Tarragona i el Teler de Llum desapareixen

Els artistes del centre d’art denuncien «mala praxi» i «abandonament» per part del consistori

Per . Actualitzat el

El Centre d’Art de Tarragona es dirà El Tinglado i tornarà al T2 del Moll de Costa. El projecte canvia de rumb de nou per tancar-se dins d’un edifici amb una exposició programada per a l’octubre que s’encarregarà d’explicar el futur del centre d’art tarragoní. Pel camí deixa el cadàver del Teler de Llum, una solució d’emergència engegada fa tres anys en la qual van participar nombrosos col·lectius d’artistes de la ciutat i que, amb un pressupost molt limitat, va assolir l’objectiu principal pel qual es va idear el primer Centre d’Art de Tarragona fa més d’una dècada: la mediació.

El Teler de Llum va sortir al carrer (no tenia cap altra opció, segurament) i va fer que els vianants d’arreu de la ciutat tastessin l’art actual que Tarragona genera de manera constant i amb un grau de qualitat sorprenent. Malgrat tot, la conselleria de Cultura d’en Prats, just després de l’arribada del seu nou capità, en Nei Torrell, ha decidit eliminar la marca i crear-ne una de nova: El Tinglado. Segons el conseller Josep Maria Prats, «la fórmula del Teler de Llum no havia estat capaç de crear un espai expositiu propi i la Generalitat ens va suggerir un canvi».

Així doncs, l’espai expositiu del Teler de Llum, els carrers i places de la ciutat, serà substituït pel Tinglado 2 del Moll de Costa. Un espai que el Port de Tarragona torna a cedir com ja ho havia fet en el passat fins que l’Ajuntament (aleshores amb Carme Crespo al capdavant de Cultura) va decidir que en sortís. Els projectes que formaven el Teler de Llum també cauen d’aquest nou rumb imposat pel tàndem Prats-Torrell per tal de dedicar tots els recursos del centre d’art a la programació d’exposicions pròpies i de la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya. Potser la idea és recuperar l’espai d’art contemporani que a finals dels vuitanta van engegar Chantal Grande, Glòria Malé i Toni Torrell al mateix Tinglado 2 i que va portar a la ciutat obres d’artistes com Tom Carr, Eva Lootz, Hanna Collins, Barbara Kasten o Joan Fontcuberta.

Si fos així, és difícil d’entendre com casaria en un projecte tan elitista el compliment de l’objectiu principal per al qual va ser creat el centre d’art tarragoní: apropar l’art contemporani a tota la ciutadania.

Des de la Taula del Teler de Llum, formada pels col·lectius culturals que integraven el centre d’art, se celebra que el centre d’art tingui, per fi, un espai físic però «ens sembla alarmant que novament Tarragona es troba en un buit cultural, sense programació durant mesos, sense compromís cultural amb la ciutadania» i lamenta «la manca de visió, la mala praxi i les males formes posen impediments a la continuïtat de projectes de ciutat consolidats que són referents d’àmbit internacional».

«Un abandonament que posa en risc projectes de moltes entitats que ja funcionaven quan van ser acollides pel Teler de Llum, i a les quals s’ha ignorat en la construcció del Tinglado. I no estem parlant de subvencions. De fórmules per participar-hi n’hi ha moltes», resa el comunicat de la taula.

El FET també s’elimina

El que fou l’ETC i, des de l’any passat, era el Festival d’Estiu de Tarragona, també desapareix. Segons Prats, «la nostra responsabilitat no és entretenir la gent ni fer oci, la nostra responsabilitat és donar cultura». Per aquest motiu, l’Ajuntament elimina la programació d’estiu que es duia a terme al Camp de Mart i, a canvi, subvencionarà el Festival Internacional de Teatre de Tarragona (FiTT) que organitzava bianualment la Trono i que, ara, passarà a fer-se cada any.

Una gran diferència de cost respecte a l’any passat, quan l’Ajuntament va haver d’assumir els més de 100.000 euros del FET, però no tan allunyada de la fórmula que es duia a terme anys anteriors en els quals les promotores programaven al Camp de Mart sota l’etiqueta de l’ETC i l’impacte econòmic del consistori era molt menor. A més a més, la iniciativa privada podrà seguir programant al Camp de Mart, però ja no ho farà sota el paraigua de les malaguanyades inicials ETC o FET. Unes marques que, juntament amb el Teler de Llum, esdevenen les primeres víctimes d’aquesta nova gestió cultural que ha entrat al consistori tarragoní.