Un metge de la Xarxa de Santa Tecla participa en la redacció del principal tractat de medicina del son en castellà

El doctor Antoni Bové ha redactat quatre dels 123 capítols d’aquesta gran obra, que és el principal referent de la comunitat científica hispanoamericana en aquest àmbit

Per . Actualitzat el

Fins al passat mes d’abril la comunitat científica i mèdica de parla hispana no tenia cap gran tractat en el camp dels trastorns del son que ‘Principles and practice of sleep medicine’, editat en llengua anglesa. L’any 2004, un equip de metges, entre els quals es trobava el doctor Bové, metge internista que exerceix la seva activitat a la Xarxa de Santa Tecla, van plantejar la necessitat que la comunitat mèdica i científica de l’esfera hispanoamericana llatina disposés d’una eina de consulta de la mateixa categoria que el tractat nord-americà però escrita en llengua espanyola. Va sorgir així el ‘Tratado de medicina del sueño’, en el qual han intervingut autors de prestigi i que ofereix una visió d’aquest àmbit de la medicina des de tots els punts de vista científics.

El treball, avalat per la Sociedad Española del Sueño i editat per l’Editorial Médica Panamericana, es divideix en 123 capítols, quatre dels quals han estat escrits per Antoni Bové, especialista en medicina interna de la Xarxa de Santa Tecla de Tarragona. Bové va ser un dels impulsors i coordinadors d’aquesta obra, pensada per omplir un buit dins la comunitat científica de parla hispana. «L’objectiu era, simplement, disposar d’una obra de referència per als professionals mèdics de la comunitat hispanoamericana», assegura el facultatiu. D’aquesta manera s’ha bastit un tractat que és un compendi de coneixements relacionats amb el son i els seus trastorns des de tots els vessants, escrit per més de 220 autors reconeguts per la comunitat científica internacional.

Història del son

El primer dels quatre capítols escrits pel doctor Bové es titula «Historia del sueño y su estudio» i fa un repàs a la manera com s’ha abordat el son en totes les etapes de la història, des de la prehistòria fins a l’actualitat. També fa un repàs dels reptes i descobriments més importants relacionats amb el son i els seus trastorns, així com a les principals aportacions al seu estudi. «Parlo, per exemple de la gran fita que va representar l’invent de l’electroencefalograma, l’any 1929, o de la primera vegada que es va fer servir el concepte de son REM, l’any 1953, i que va permetre realitzar la classificació de les diferents fases del son. Però també parlo de fets a priori menys transcendentals però que tenen una gran importància com l’invent del rellotge despertador o el moment en què la societat va adoptar el pijama per anar a dormir», explica el doctor Bové.

Es tracta, doncs, d’un recull de fets històrics redactats sobre una base científica que permeten tenir una visió àmplia de la història del son i el seu estudi.

Càncer i son

En el segon dels seus capítols, titulat «Cáncer y sueño», realitza una acurada revisió de la relació que s’estableix entre els trastorns del son i l’aparició del càncer en els humans. «La incidència dels mals hàbits i dels trastorns del son en l’aparició del càncer és una via d’estudi molt important actualment. En aquest capítol es parla, entre altres coses, de la importància de la melatonina en la prevenció del càncer. La melatonina és una hormona regulada pel rellotge biològic del nostre cervell, encarregat de regular el ritme de son-vigília. Aquesta hormona s’inhibeix amb la llum. Se sap que la melatonina té unes funcions corporals beneficioses molt àmplies, entre les quals destaca la seva possible protecció contra el càncer. Estudis recents relacionen baixos nivells de melatonina amb el càncer de mama. Per no desinhibir la segregació de melatonina és important gaudir d’hores de foscor i, per tant, evitar exposicions lumíniques intenses durant les hores prèvies al son. És important doncs, evitar l’ús de pantalles d’ordinador, tauletes i telèfons amb pantalla lluminosa abans d’anar a dormir», explica el doctor Bové.

Un dels trastorns del son que sembla està relacionat amb el càncer és l’apnea del son, la qual afecta un mínim d’un 6% de la població i que en edats avançades pot arribar a tenir una incidència de més del 20%. Aquest trastorn el que fa, per dir-ho de manera entenedora, és deixar l’organisme de manera periòdica, sense la quantitat d’oxigen necessari, afavorint la presència de molècules i radicals que tenen relació amb el càncer. En general, tal com assegura el doctor Bové, dormir poc es considera un factor de risc per a patir obesitat, diabetis, malalties cardiovasculars i càncer.

Titulació específica

El tercer capítol en el qual intervé el doctor Bové és el titulat «Unidades asistenciales de sueño. Acreditaciones». La primera part fa referència a les unitats mèdiques específiques en el tractament Works.4954.Cover.W_800.Q_95del son i se centra principalment en l’àmbit organitzatiu dels centres de son hospitalaris i extrahospitalaris. La segona part aborda el sistema de titulacions en l’àmbit de la medicina del son. «Actualment a casa nostra no existeix aquesta especialitat, tan sols hi ha títols «oficiosos» que encara no tenen reconeixement oficial tot i que sí que disposen de l’aval d’importants societats científiques implicades en el son. Sorprenentment, als Estats Units fins no fa pas gaires anys no existia tampoc titulació oficial», assegura Bové.

El metge tarragoní és precisament un dels impulsors d’aquest reconeixement oficial de l’especialitat de la medicina del son a l’Estat espanyol. «Des de diferents societats mèdiques ens hem unit per redactar un reglament i una normativa que permeti crear una estructura reconeguda i avalada que garanteixi la idoneïtat de la titulació. Per fer-ho, ens hem emparat en la Societat de Recerca Europea del Son, la qual des de l’any 2012 està acreditant mitjançant l’avaluació de curriculum vitae i examen presencial als diferents candidats». D’aquesta manera, s’ha dotat de les eines necessàries per crear un organisme capacitat per aquesta titulació que, en aquest moment és en mans del Comité Español de Acreditación en Medicina del Sueño (CEAMS).
«Ara tan sols quedaria esperar que el Parlament nacional donés llum verda a la resolució que permeti disposar d’aquest organisme de manera oficial», conclou el doctor Bové.

Hipnosi

Finalment, el darrer capítol que ha redactat el doctor Antoni Bové està dedicat a la hipnosi, una tècnica que des de fa molts anys s’utilitza per tractar alguns trastorns relacionats amb el son com el somnambulisme, l’insomni, els terrors nocturns o l’enuresi nocturna. En aquest capítol ofereix dades interessants de personatges històrics vinculats amb aquesta tècnica, com el cas de Santiago Ramón y Cajal, que l’any 1889 va escriure un tractat sobre aquest tema, amb centenars de casos documentats. L’estudiós proposava l’ús de la hipnosi com a analgèsic, entre altres aplicacions. El manuscrit fou destruït durant la guerra civil, mesos després de la mort de Ramón y Cajal, i es va perdre per sempre.

Consells per domir millor

– Fes exercici: Mantenir-se físicament actiu amb activitats com caminar, córrer o nedar ajuda a tenir un son reparador: quan un està cansat per l’exercici s’adorm més ràpidament, aconsegueix un major percentatge de son profund i es desperta amb menys freqüència durant la nit.consejos-dormir

– El llit, només per dormir i per tenir relacions sexuals: la resta d’activitats com veure la televisió, llegir les xarxes socials, revisar el correu o jugar al mòbil, tauleta o portàtil no aporta cap factor positiu.

– Horaris i rutina: Per aconseguir dormir bé necessitem organitzar el nostre son. Cal anar a dormir a la mateixa hora cada dia i despertar-se també a la mateixa hora, si pot ser sense despertador.

– Una bona zona de descans: El lloc on dorms ha de ser tranquil i silenciós. El mòbil, el portàtil o la televisió han d’estar fora de la zona de descans. L’ideal és que estigui fosc i relativament fresc.

– Menys begudes amb cafeïna: El cafè, el te o els refrescos poden venir de gust molt al llarg del dia però la cafeïna ens provocarà més dificultat per dormir a la nit

– Els somnífers tampoc són bons aliats: Intenta evitar les pastilles per dormir i consulta amb un especialista la forma més eficaç de prendre-les durant el període de temps més curt possible.

– Si no aconsegueixes adormir-te, aixeca’t: quedar-se al llit 20 minuts després d’haver-se’n anat a dormir és un indicador que no estem relaxats i, per tant, ens costarà quedar-nos adormits. Aixeca’t, llegeix una mica i després torna al llit.

– No prenguis alcohol abans d’anar a dormir, ja que provoca una important desestructuració del son.