El conseller de Salut, Manel Balcells, fa una visita d’inici d’obres al CAP de l’Arboç

El projecte comptarà amb una inversió aproximada de 5,9 milions d’euros entre obra i equipament

Per . Actualitzat el

El passat divendres 5 de juliol, el conseller de Salut, Manel Balcells, va visitar l’Arboç per anunciar l’inici de les obres del nou CAP, que permetran ampliar la capacitat assistencial del centre per donar resposta a les necessitats actuals i futures de la població a la qual dona servei, així com proporcionar unes instal·lacions més confortables tant per als pacients com per als professionals, fet que millorarà l’accessibilitat i l’atenció. Les obres d’ampliació del centre de salut es preveu que tinguin una durada d’un any i mig aproximadament.

La construcció del futur edifici també respon a la incorporació dels nous perfils professionals fruit del Pla d’Enfortiment i Transformació de l’Atenció Primària impulsat per Salut, que preveu l’ampliació de la cartera de serveis amb nutricionistes, psicòlegs, fisioterapeutes i higienistes dentals, a més de l’augment de la plantilla d’infermeria, tècnics i administratius.

El nou edifici s’està construint en un solar cedit per l’Ajuntament del municipi i ubicat al costat de l’actual CAP. L’entrada principal a les noves consultes externes s’efectuarà per la porta actual. El futur centre disposarà de 27 consultes dedicades a l’atenció de les vistes programades, espontànies i d’urgències, rehabilitació, atenció a la salut sexual i reproductiva, pediatria i odontologia, atenció a la salut mental i atenció comunitària.

L’obra està finançada per Salut, amb una inversió aproximada de 5,9 milions d’euros, de la qual 3,8 milions d’euros s’han pressupostat per a l’execució de l’obra i 1,8 milions d’euros restants es destinaran a l’equipament. La instal·lació, dissenyada per Bach Arquitectes, sumarà 1.350 m2 addicionals a la superfície actual, fins a un total de 2.000 m2 i mantindrà l’estructura externa per ampliar i reformar la part interior.

El conseller Balcells va estar acompanyat per la gerent de la Regió Sanitària Penedès, Irene Abad i Gil; l’alcalde de l’Arboç, Joan Sans Freixa; el director general, el gerent i la directora d’atenció primària de la Xarxa Santa Tecla: Joan M. Adserà, Francesc Pujol i Josefina Ribó. Els arquitectes Eugeni Bach i Roger Molas van fer l’explicació del projecte.

Es mantenen els mòduls prefabricats mentre s’executen les obres

El CAP de l’Arboç disposa des de principis de gener del 2023 de 300 m2 addicionals gràcies a la instal·lació i posada en funcionament del mòdul prefabricat previst dins del projecte d’ampliació provisional del centre assistencial. El pavelló, ubicat en un terreny proper al CAP, contribueix a pal·liar temporalment la manca d’espai físic que presenta l’actual centre sanitari, mentre s’executen les obres definitives d’ampliació, i permet la incorporació dels nous rols professionals. Aquest pavelló es mantindrà mentre s’executa l’obra i deixarà d’estar operatiu en el moment que es finalitzin les obres i els serveis que ara s’hi ofereixen s’integrin en el nou edifici.

Un CAP adaptat a les noves necessitats

El CAP d’Arboç va entrar en funcionament l’any 1998 i està gestionat per la Xarxa Santa Tecla. És el centre de referència de la població de l’Àrea Bàsica de Salut del Penedès Interior, que inclou els municipis de l’Arboç, Banyeres del Penedès, Llorenç del Penedès, el Pla de Manlleu i Sant Jaume dels Domenys. Des de la seva posada en funcionament, la població assignada ha anat incrementant fins arribar a les 16.034 persones actualment.