Un consum cada vegada major dels ‘vapers’ per part dels joves i adolescents

L’ús de cigarretes electròniques augmenta notablement el risc de desenvolupar una addicció a la nicotina i evolucionar cap al consum de tabac convencional

Per . Actualitzat el

Les cigarretes electròniques, conegudes també com vapers, són aparells electrònics amb diferents formes que generen aerosols amb nicotina, propilenglicol i altres compostos químics. Es poden trobar al mercat amb aspectes molt diversos que, de vegades, poden recordar objectes d’ús quotidià, com bolígrafs o llapis de memòria USB. Aquests aspectes visuals i sensorials poden comprometre la “desnormalització del tabac” aconseguida des de fa uns anys.

Actualment hi ha un número creixent d’estudis que demostren que l’ús de cigarretes electròniques pot causar símptomes respiratoris i cardiovasculars a curt termini, i incrementar el risc de desenvolupar diferents malalties. A més, el seu consum per part de joves i adolescents augmenta notablement el risc de desenvolupar una addicció a la nicotina i progressar cap al consum de tabac convencional.

Parlem amb Belén Vargas, infermera de l’ABS Llevant, sobre els efectes dels vapers en la salut de les persones que els consumeixen, així com la realitat d’aquests dispositius vers la publicitat que tenen com a substituts del tabac convencional.

Es poden considerar les cigarretes electròniques un recurs per deixar de fumar?

Les emissions de les cigarretes electròniques imiten el fum de les cigarretes convencionals i s’inhalen de forma semblant. Es promouen sovint com a productes segurs i com a substitutius del tabac que poden ajudar a deixar de fumar, però els estudis disponibles no han demostrat que les cigarretes electròniques siguin un recurs efectiu per abandonar el tabac i la nicotina. En canvi, hi ha un nombre creixent d’estudis que demostren que l’ús de cigarretes electròniques incrementen un 40% el risc de patir un infart de miocardi en comparació amb la població no fumadora. En el cas que es faci un ús dual de cigarretes electròniques i de tabac, l’augment de risc de patir un infart de miocardi és del 400%.

Quins efectes perjudicials tenen per a la salut?

Les persones consumidores de cigarretes electròniques poden pensar que són completament segures. Aquesta percepció de seguretat les pot fer atractives, però és important tenir en compte que hi ha proves dels efectes perjudicials per a la salut de molts dels compostos que emeten. Els líquids de les cigarretes electròniques de consum més freqüent a Catalunya contenen nicotina, una substància que causa addicció i que també té efectes perjudicials sobre la salut cardiovascular. A més, els aerosols que emeten contenen partícules ultra fines, metalls pesants i altres compostos amb acció cancerígena. Les cigarretes electròniques rebutjables són les més utilitzades, les deixalles plàstiques i els materials de les bateries contaminen el medi i també perjudiquen la salut del planeta. Per tal d’afavorir el seu consum, els líquids de les cigarretes electròniques incorporen també additius amb aromes de tabac, postres i llaminadures que contribueixen a fer que les cigarretes electròniques siguin atractives pels infants i adolescents. Alguna d’aquestes substàncies aromatitzants que no suposen cap risc quan s’utilitzen per via oral com additius alimentaris poden tenir efectes perjudicials quan s’escalfen i s’inhalen.