“Cada vegada hi haurà més fractures osteoporòtiques a causa d’un major envelliment de la població”

La Dra. Elena Calero, cap de servei de Rehabilitació de la Xarxa Santa Tecla, és una de les organitzadores de la III Trobada FLS de Catalunya, que tindrà lloc el pròxim 31 de maig a Tarragona

Per . Actualitzat el

Les Unitats de Coordinació de Fractures per Fragilitat (o FLS de les sigles en anglès, Fracture Liaison Services) són unitats multidisciplinàries que s’encarreguen d’identificar, tractar i donar suport als pacients amb fractures per fragilitat. La Xarxa Santa Tecla disposa d’aquest servei des del 2017, acreditat per la Fundació Internacional d’Osteoporosi (IOF) amb la medalla de bronze, anticipant-se així a l’objectiu que va anunciar el Departament de Salut l’any 2023 d’implantar aquestes unitats a tots els hospitals.

La Dra. Elena Calero, especialista en Medicina Física i Rehabilitació i cap de servei de Rehabilitació de la Xarxa Santa Tecla, és la coordinadora de la FLS de l’entitat i una de les organitzadores de la III Trobada FLS de Catalunya, que se celebrarà a Tarragona el pròxim 31 de maig sota el lema “FLS, com crear-les i com abordar els reptes de mantenir-les”. Es tracta d’una jornada organitzada per la Xarxa Santa Tecla i l’Hospital Joan XXIII i coordinada pel Col·legi de Metges de Tarragona.

Aquesta trobada està oberta a tots els professionals sanitaris interessats en el treball de les FLS de Catalunya, en el seu funcionament dins del sistema sanitari català i en la importància de la seva tasca, que implica la resta d’especialitats i serveis, en la prevenció, l’atenció i el tractament de les fractures. Una molt bona oportunitat per posar en comú i rebre tota la informació per fomentar un envelliment saludable de la població.

La Dra. Calero ens explica la importància d’enfortir aquestes unitats amb la implicació de tots els serveis i disciplines del sistema sanitari, ja que “cada vegada hi haurà més factures osteoporòtiques a causa d’un major envelliment de la població”. També s’han de tenir en compte les dades: “un 20% de les persones amb trencament de fèmur mor i un 80% queda amb algun tipus de discapacitat”.

En aquest context, la professional destaca la rellevància de la coordinació entre els diferents serveis per a la prevenció i el tractament de fractures per fragilitat, així com la promoció de l’activitat física entre la ciutadania: “la ciència ha demostrat que per gaudir d’un envelliment saludable és fonamental practicar exercici”.

Amb aquest objectiu d’implicar la resta d’especialitats més enllà de la rehabilitació, en aquesta tercera edició de la jornada s’han inclòs temes relacionats amb les àrees de fisioteràpia i de prevenció de caigudes. També es posaran sobre la taula nous reptes de les FLS al sistema sanitari català i els participants tindran l’oportunitat de debatre amb els organitzadors sobre tots els temes tractats en la trobada.

La jornada es durà a terme a l’Edifici I de l’Hospital Universitari Joan XXIII, carrer Mallafré Guash s/n, Tarragona.

En aquest enllaç trobareu el programa i l’accés a les inscripcions: https://comt.cat/iii-trobada-fls-catalunya-com-les-podem-crear-i-abordar-els-reptes-de-mantenir-les/