Un article multimèdia sobre l’autisme i un reportatge sobre les àvies centenàries de Pira s’enduen el I Premi Periodisme, salut i drets socials Tarragona

El Col·legi de Periodistes de Catalunya a la Demarcació de Tarragona i la Xarxa Santa Tecla Sanitària, Social i Docent reconeixen la tasca informativa envers el sector de la salut

Per . Actualitzat el

Aquest divendres ha tingut lloc a la sala Muralla del Seminari Tarraconense el lliurament del I Premi Periodisme, salut i drets socials, que organitza la Xarxa Santa Tecla Sanitària, Social i Docent i la delegació del Col·legi de Periodistes de Catalunya a la demarcació de Tarragona.

L’acte ha comptat amb la presència del conseller de Drets Socials, Carles Campuzano; de l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales; del director general de la Xarxa Santa Tecla, Joan M. Adserà; i del president a Tarragona del Col·legi de Periodistes, Esteve Giralt, entre altres.

La periodista tarragonina Sara Sans ha estat la conductora de l’acte, en què s’ha anunciat el veredicte del jurat.

En aquest sentit, el premi en la categoria nacional, amb 3.000 euros de dotació, ha recaigut en l’article multimèdia «Orgullosos de ser autistes: “És una manera diferent de veure el món”», de Beatriz Pérez, publicat a El Periódico el 18 de juny de 2023.

El jurat ha ressaltat que el treball permet conèixer d’un cop d’ull una condició complexa com és l’autisme, gràcies a un format innovador i dinàmic que dona veu als protagonistes, dels quals destaca el seu enriquidor testimoni.

En aquesta categoria, els finalistes han estat «Operadors turístics es lucren acollint famílies desnonades», d’Anna Iñigo, Gemma Garcia Fàbrega i Víctor Serri, publicat a La Directa el 27 de març de 2023, i «L’oportunitat de l’acolliment familiar: d’una nena morta de por a una nena plena de vida», d’Elisabet Pedrosa, emès a Catalunya Ràdio el 30 d’abril de 2023.

Pel que fa a la categoria local, amb una assignació de 2.000 euros, el treball guanyador ha estat l’article «La vida se m’ha fet curta: els 100 anys de tres veïnes de Pira, a la Conca de Barberà», de Núria Sabaté i Marta Tersol, emès a TV3 el 28 de març de 2023.

El jurat ha destacat que ofereix molta informació sense caure en la complaença ni en els tòpics i que no es limita al retrat de persones centenàries, sinó que va creixent fins a convertir-se en un treball que s’acaba fent curt.

Els finalistes han estat «Quan començo a estimar-me és quan m’adono que estic al cos equivocat», de Paula Jansà, emès a Canal Reus el 17 de maig de 2023, i «Ocell de foc: acompanyar joves amb patiment emocional», de Miguel González Richart, emès a Tarragona Ràdio el 28 de novembre de 2023.

D’altra banda, el jurat ha acordat una menció especial per al treball «#AvancemAmbTu, el vídeo que resumeix la filosofia de les Prioritats Estratègiques de BSA», publicat al web institucional i xarxes socials de Badalona Serveis Assistencials, perquè, tot i que no és un treball periodístic, és una aposta interessant i pedagògica en l’àmbit de la comunicació corporativa.

Aquesta primera convocatòria ha rebut un total de 31 treballs publicats o emesos a Catalunya durant el 2023 i que tracten algun dels temes de salut i drets socials recollits a les bases del premi: dependència, serveis socials, família i infància, joventut, gent gran, discapacitat, col·lectius vulnerables, igualtat de gènere, immigració, pobresa i inclusió social, voluntariat, civisme i valors.

L’objectiu del guardó és incentivar el tractament dels temes de salut i drets socials en els mitjans de comunicació, així com reconèixer la tasca dels periodistes com a garants de la informació que la ciutadania rep en aquest àmbit.

Quant al jurat, ha estat integrat per Jordi Farré, professor agregat del Departament d’Estudis de Comunicació de la URV i investigador d’ASTERISC, Grup de Recerca en Comunicació; Esteve Giralt, president de la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya;  Ana Macpherson, periodista científica especialitzada en sanitat que durant 25 anys va treballar a La Vanguardia; Òliver Márquez, cap de Comunicació de la Xarxa Santa Tecla Sanitària, Social i Docent; i David Ortega, periodista col·legiat i adjunt de Comunicació del Departament de Salut de la Generalitat.