“Per detectar els signes inicials de la depressió és crucial estar atents i observar si hi ha canvis en el comportament”

Entrevista a Maria Montserrat, psicòloga del Programa de Benestar Emocional de la Xarxa Santa Tecla, en el Dia Mundial de la Lluita Contra la Depressió

Per . Actualitzat el

El 13 de gener és el Dia Mundial de la Lluita Contra la Depressió, una malaltia que afecta milions de persones a tot el món i, avui, qui la pateix encara és víctima d’una forta estigmatització, fet que comporta que, fins i tot en els països desenvolupats, més de la meitat de les persones que la tenen no siguin diagnosticades ni tractades. Per això, la sensibilització de la ciutadania envers la depressió és fonamental perquè els que la pateixen puguin conèixer quins són els símptomes per detectar-la i prevenir-la.

Maria Montserrat, psicòloga del Programa de Benestar Emocional de la Xarxa Santa Tecla, ens apropa la realitat d’aquesta malaltia, explica quins són els símptomes inicials per poder detectar-la i els protocols per afrontar-la i proporciona consells per prevenir-la.

La depressió és molt més que estar baix de moral. Què ens pots dir de la depressió?

La depressió és una malaltia que afecta milions de persones a tot el món i té un impacte molt significatiu entre les que la pateixen. A Catalunya, segons l’última enquesta de salut (ESCA) del 2021, el 9% de la població de 15 anys i més té depressió, una xifra que és més elevada entre les dones que entre els homes i que, malauradament, va en augment. Els actes que es fan arreu amb motiu del Dia Mundial de la Lluita en contra la Depressió se centren, majoritàriament, a ajudar a augmentar la consciència sobre els problemes de la salut mental, així com fomentar l’empatia, promoure la comprensió i, sobretot, reduir l’estigma associat als trastorns mentals, fent èmfasi en la depressió.

Com podem detectar els símptomes inicials de la depressió en nosaltres mateixos o en altres persones del nostre entorn?

Per detectar els signes inicials de la depressió és crucial estar atents i observar si hi ha canvis en el comportament com la pèrdua d’interès en activitats que abans eren plaents, així com en l’estat d’ànim i si es presenta irritabilitat o tristesa persistent. Podem notar canvis en els hàbits de son o en l’alimentació i també sentiments de desesperança o d’inutilitat i baixa autoestima. Sovint hi ha un aïllament social i una dificultat en la concentració i en la presa de decisions, fins i tot, en aquelles més senzilles. De vegades, algunes persones manifesten dolor físic constant com, per exemple, mal de cap o dolor muscular sense una causa aparent.

Hem de tenir present que els símptomes poden variar d’una persona a una altra i si es presenten esporàdicament o puntualment, no estem parlant de depressió. Aquests signes ens alerten quan la persona els experimenta la major part del dia, gairebé cada dia i com a mínim durant dues setmanes seguides.

Quins consells donaries per prevenir la depressió?

Ens pot ajudar a prevenir la depressió el fet de mantenir una rutina saludable amb exercici regular, una alimentació equilibrada, saber gestionar bé els nivells d’estrès i buscar suport emocional quan sigui necessari. També ens pot ajudar molt el fet de fomentar les relacions socials positives.

Quins són els protocols o passos recomanats per afrontar la depressió quan es detecta?

És crucial buscar ajuda de professionals, bé sigui a través de teràpia psicològica i, en alguns casos, amb medicació prescrita per un metge. També és important el suport emocional de familiars i amics. La constància en el tractament i seguir les indicacions professionals són claus per a la recuperació.