L’Estela i La Muntanyeta donen a conèixer la discapacitat amb capses d’aprenentatge a les escoles de Tarragona

Desenvolupat amb la col·laboració de Messer Ibérica, es tracta d’un projecte educatiu innovador i pioner al territori

Per . Actualitzat el

Des de fa temps, tant alumnes com professionals de les escoles Estela i La Muntanyeta, adherides a la Xarxa Santa Tecla, tenen l’objectiu de crear un lligam estret amb les escoles ordinàries del seu entorn i d’explicar a l’alumnat i al professorat d’aquests centres la quotidianitat de les persones amb discapacitat d’una manera original i engrescadora per mitjà del joc.

Per aquest motiu, les dues fundacions han creat, juntament amb la Cooperativa GamLab i amb la col·laboració de Messer Ibérica, unes capses d’aprenentatge sobre les capacitats diverses, que inclouen materials i reptes perquè els alumnes treballin el currículum de manera competencial, col·laborativa i ludificada.

Aquestes capses, anomenades Els poders de la Sisu, tenen com a fil conductor un personatge anomenat Sisu, creat per alumnes de sis aules de l’escola Estela. De fet, el seu nom prové del joc de paraules “sis aules”. De la mà de la Sisu, es mostrarà als infants de primària la realitat de les persones amb capacitats diverses treballant el coneixement i l’empatia. Xavier Corbella, soci de la Cooperativa GamLab, explica la funció didàctica d’aquesta metodologia: “les capses d’aprenentatge són una experiència vivencial i sensorial que, a més, fomenta el treball en equip i l’autonomia de l’alumne”. També es posa l’accent a “ajudar a normalitzar i a ensenyar als nens i nenes de les escoles, des de ben petits, la realitat de la diversitat”.

Les capses es repartiran per totes les escoles que es troben al voltant dels centres educatius de l’Estela i de La Muntanyeta, és a dir, als col·legis dels barris de Sant Pere i Sant Pau i zona educacional, Bonavista i Part Alta (Pràctiques, La Salle Tarragona, Marcel·lí Domingo, Sant Pere i Sant Pau, Bonavista, Joan XXIII, Miracle, Saavedra i Lestonnac).

El lliurament oficial de les primeres capses per part de GamLab a l’Escola Estela s’ha dut a terme aquest dilluns 4 de desembre al mateix centre d’educació especial, amb un acte obert a la premsa. El projecte, impulsat per la Xarxa de Santa Tecla, compta amb la col·laboració de l’empresa Messer Ibérica i, gràcies a la implicació d’ambdues entitats, aquest material és gratuït per a totes les escoles participants.

Xarxa Santa Tecla Sanitària, Social i Docent

 

La Xarxa Santa Tecla és en l’actualitat l’organització sanitària i social sense ànim de lucre més gran de Catalunya. Es tracta d’una agrupació de fundacions sanitàries i socials, en concert amb les administracions locals i la Generalitat de Catalunya. Mitjançant uns quaranta centres i amb una plantilla estable a més de 3.200 persones, la institució dona cobertura a les prop de 250.000 persones que resideixen a les comarques del Tarragonès nord i el Baix Penedès. Les fundacions que hi formen part de l’entitat són: Fundació Hospital Sant Pau i Santa Tecla, Fundació Centres Assistencials i d’Urgències, Fundació Sociosanitària i Social Santa Tecla, Fundació Estela per a la discapacitat, Fundació La Muntanyeta i Fundació Casa Sant Josep.
Messer Ibérica

Messer Ibérica, fabricant de gasos industrials i medicinals, establert al polígon químic de Tarragona des de l’any 1970, contribueix regularment amb iniciatives socials i solidàries a entitats de les comarques de Tarragona com ara la Fundació La Muntanyeta, la Fundació Estela, el Banc dels Aliments, la Creu Roja i diverses associacions de veïns de Tarragona.

Està reconeguda per la Federació Empresarial de la Indústria Química Espanyola com a empresa de Responsible Care, que acredita el seu compromís amb la responsabilitat social empresarial i el desenvolupament sostenible de la seva activitat. La diversitat, igualtat d’oportunitats, confiança i el respecte mutu formen part de la seva cultura empresarial.