La Xarxa Santa Tecla reprèn les obres de la nova residència La Muntanyeta Bonavista

El nou equipament social, destinat a persones amb paràlisi cerebral i altres pluridiscapacitats, entrarà en funcionament a mitjan 2025

Per . Actualitzat el

Aquest dimarts s’ha fet oficial l’esperada represa de les obres de la nova Residència La Muntanyeta Bonavista, un projecte de ciutat que va començar a construir-se el 28 de novembre de 2016 i que el 2020 es va aturar per problemes de viabilitat econòmica previs a l’adhesió de la Fundació La Muntanyeta a la Xarxa Santa Tecla. Després de gairebé dos anys de treball intens per redimensionar el projecte i després d’aconseguir finançament amb el suport dels fons europeus Next Generation, la Xarxa Santa Tecla ha desbloquejat unes obres que, un cop enllestides a mitjan 2025, dotaran la zona dels barris de Ponent de Tarragona d’un equipament social de primer nivell i de referència a tot Catalunya.

L’acte de represa de les obres, que s’ha dut a terme a Bonavista amb una àmplia representació del teixit associatiu i institucional de les comarques de Tarragona, ha estat presidit per l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, i pel delegat del Govern de la Generalitat, Àngel Xifré, i també ha comptat amb la presència de Sílvia Puerto, delegada del Pla d’Acció Municipal (PAM) de la Diputació de Tarragona. Per part de la Xarxa Santa Tecla hi han intervingut Joan Maria Adserà, director General de la Xarxa Santa Tecla, i Francesc Tarragona, president de la Fundació La Muntanyeta.

La finalització de les obres de la Muntanyeta Bonavista té un pressupost de 7 milions d’euros, un 80% dels quals han estat finançats amb els fons Next Generation; un cop acabat, l’edifici oferirà un total de 60 places residencials per a persones amb paràlisi cerebral i altres pluridiscapacitats de les comarques de Tarragona.

Característiques del nou edifici

El nou edifici de la residència La Muntanyeta, situat al Camí de la Partió, 3, de Bonavista, ocupa l’espai de l’antic institut del barri. Tindrà una superfície construïda de 5.200 m², amb planta baixa i dues plantes pis.

Pel que fa a la planta baixa, que tindrà una superfície construïda de 2.550 m², acollirà un mòdul de residència per a 12 usuaris i un centre de dia de 50 places, a banda d’altres serveis d’ús intern.
La planta primera, amb una superfície construïda de 1.700 m², acollirà quatre mòduls de residència, de 12 usuaris cadascun. Aquests mòduls estaran distribuïts amb un rebedor d’accés, habitacions individuals i dobles, cambres higièniques adaptades, sala d’estar amb menjador i altres estances com magatzems i sales de neteja. Les habitacions i sales comunes donen totes a l’exterior i disposaran d’il·luminació i ventilació naturals.

Finalment, s’ha previst una zona d’espais exteriors d’ús exclusiu per als usuaris del centre, en l’àrea amb millor orientació del solar. S’ha dotat d’una sèrie de pèrgoles el perímetre de l’edifici així com una combinació de paviments durs i tous que, sumats a l’arbrat i plantacions, configuraran un jardí o espai exterior destinat a l’activitat a l’aire lliure dels usuaris del centre.

Aquest nou edifici reunirà tots els elements necessaris per afavorir la convivència i el desenvolupament personal dels usuaris, amb espais confortables on es respectarà la privacitat i la seguretat de les persones. També permetrà obrir la residència a la comunitat, amb zones comunes accessibles, i oferir una atenció amb més garanties en cas de futures contingències (com va ser la pandèmia per covid). Així mateix, es té en compte la reducció de l’impacte ambiental i l’adaptació a les noves tecnologies.

Fundació La Muntanyeta

La Fundació la Muntanyeta és una fundació sense afany de lucre de caràcter permanent. Va ser constituïda del 22 de juliol de 1999 i la seva principal finalitat i línia d’actuació és donar assistència, protecció, atenció i tutela a les persones afectades de paràlisi cerebral o similars de les comarques de Tarragona i en especial a les de l’Associació Provincial de Paràlisi Cerebral de Tarragona (APPC).
Actualment, forma part de la Xarxa Santa Tecla Sanitària, Social i Docent i té la seva seu social a la Muntanyeta de Sant Pere s/n de Tarragona, en un edifici destinat a residència amb un total de 23 places.

Davant l’evidència que el nombre de places existents era insuficient per atendre la demanda real i que calia crear-ne més, es va decidir la construcció d’un nou edifici, concretament en els terrenys que ocupava l’antic institut del barri de Bonavista.