Canoteràpia al Taller Ocupacional de La Muntanyeta

El projecte compta amb el suport de l’Ajuntament de Tarragona

Per . Actualitzat el

Els usuaris i usuàries del Servei de Teràpia Ocupacional (STO) de la Fundació La Muntanyeta, gràcies al suport de l’Ajuntament de Tarragona, han gaudit una vegada més del projecte de canoteràpia, una teràpia assistida amb gossos i dirigida tant pels monitors i monitores del centre com per terapeutes especialitzats en la matèria.

La canoteràpia aporta múltiples beneficis a les persones amb alguna dificultat de llenguatge i/o algun tipus de discapacitat. Els gossos poden arribar a ser un molt bon suport per gestionar les emocions, afavorir la comunicació i millorar la qualitat de vida. En conseqüència, s’ha observat que les persones que han realitzat aquest tipus de teràpia han experimentat una reducció de l’estrès, una millora de les habilitats de comunicació i un augment de la capacitat per potenciar l’adquisició d’hàbits i rutines, inclosa una disminució del nombre de visites al metge.

En l’aspecte físic, el fet d’acaronar els gossos afavoreix el relaxament i obliga a fer exercicis movent el cos, estirar els braços o rotar, així com un entrenament tant de la psicomotricitat fina com de la gruixuda. Mentre que, en l’aspecte comunicatiu, els animals poden servir com a catalitzadors socials, potenciant el desig de transmetre informació i augmentant el nivell de compromís d’aquestes persones amb l’entorn.

Així doncs, la canoteràpia és una intervenció dissenyada per millorar el funcionament cognitiu, físic o social d’una persona. L’animal és el nexe entre la persona i el terapeuta i és a través d’aquesta interacció com es facilita l’aprenentatge i la comunicació amb l’objectiu de generalitzar els resultats a totes les àrees de la seva vida.

La metodologia que se segueix per potenciar els beneficis de la teràpia és el treball en grups reduïts, proporcionant un espai òptim i sense interferències pel seu correcte funcionament. Per tant, totes les activitats d’aquest programa estan orientades a fomentar els objectius dels plans individualitzats. És a dir, depenent de les necessitats de cada usuari i usuària s’estableixen els objectius a treballar, de manera personalitzada.

Algunes de les activitats que es realitzen en la canoteràpia són: jocs mitjançant el tir d’una pilota, donar menjar al gos amb una cullera adaptada o amb la mà, passejar a l’animal o pentinar-lo. Seguint la metodologia dels plans individualitzats, totes aquestes accions s’ajusten a la persona, tenint en compte les seves característiques.