Tret de sortida al 31è Concurs Internacional de Focs Artificials Ciutat de Tarragona

La pirotècnica italiana Santa Chiara obre el certamen, que s’allargarà fins dissabte

Per . Actualitzat el

La punta del Miracle torna a acollir a partir d’avui i fins dissabte, el Concurs Internacional de Focs Artificials Ciutat de Tarragona. El Concurs compta enguany amb la participació de la pirotècnia italiana Santa Chiara, les valencianes Turis i Mediterráneo i  la Martí de Burriana, Castelló. La cita serà, com és habitual, cada nit a les 22.30 h des de la punta del Miracle.Per aquesta 31a edició s’han presentat un total de 9 empreses, 5 estatals i 4 estrangeres. La tria de les seleccionades es va fer a càrrec d’una comissió tècnica, seguint la normativa del concurs. Enguany, l’aportació econòmica, després de 10 anys, s’ha incrementat 1.500 € per pirotècnia, arribant a la xifra de 20.000 € per espectacle.Per la seva banda la consellera de cultura i festes, Sandra Ramos, ha destacat avui en l’atenció als mitjans, la importància d’aquest concurs que, amb més de tres dècades d’història “ja té entitat pròpia i és diferent a la resta perquè no es troba emmarcat dins el programa de festes majors, com passa a d’altres poblacions” i l’ha definit com “un dels concursos més importants de Catalunya i referent a tot l’estat”.Ramos ha posat èmfasi, a més, en la importància de les pirotècnies que volen venir any rere any a la ciutat “pel prestigi que els dona”, però també ha agraït “els espectadors que ens visiten i omplen els hotels i restaurants aquests dies” que generen un impacte econòmic important per a la ciutat; però sobretot pel públic de Tarragona a qui “tant les pirotècnies com el jurat confien, per la seva expertesa i coneixement”. De fet, ha finalitzat la consellera “un dels ítems que avalua el jurat es la reacció del públic”.

El jurat

El Jurat està integrat per 12 membres, vuit d’elles dones, que diàriament efectuarà les seves votacions després de cada llançament. A l’hora de prendre la seva decisió, el jurat valorarà especialment: l’ocupació de l’espai aeri, la puresa, la intensitat, la brillantor i la durada dels colors, la varietat cromàtica, lluminositat, dimensions, disseny i perfecció de formes, elegància, diversitat d’efectes, sonoritat, conjunció amb l’entorn, originalitat, ritme, el guió de l’espectacle, l’arrencada inicial, el crescendo final i l’acceptació per part del públic.

Els guardons

El veredicte del jurat es donarà a conèixer el diumenge 9 de juliol a les 11h en un acte públic al Pati Jaume I.

 • El primer premi – Trofeu “Venus Ciutat de Tarragona”, serà l’encarregat dels espectacles de focs artificials durant les festes de Santa Tecla d’aquest 2023 (valorats en 26.000 € IVA inclòs).
 • A banda, el Premi especial “Festa Major de Granollers-Trofeu Blancs i Blaus”, atorgat per l’Ajuntament de Granollers, adjudicarà a la pirotècnia de la península Ibèrica millor classificada, la realització dels espectacles de focs artificials de la Festa Major de Granollers (per un valor de 15.000 € el Castell de Focs i 2.999€ les tronades).

Un protocol de neteja reforçat i inclusiu 

Les empreses pirotècniques han rebaixat en els últims anys l’ús del plàstic utilitzant cada vegada més materials biodegradables. En aquest sentit, l’Ajuntament de Tarragona ha articulat tot un protocol de neteja diària durant els dies del certamen a la zona de llançament de la Punta del Miracle. Per primera vegada, un equip de la Fundació Onada s’hi suma a aquesta causa mediambiental  tot col·laborant en la neteja de l’espai i intensificant la retirada de les restes pirotècniques que puguin quedar a la zona de jardineria i de les roques.

Dispositiu de trànsit

Tot i que el castell no es llença fins a les 22.30 h, la gran afluència de gent obliga a adoptar mesures de restricció del trànsit des d’hores abans, per tal de facilitar posteriorment l’evacuació dels milers de vehicles i vianants que han anat a l’esdeveniment. Complementàriament i en la mateixa línia anterior, es prohibeix  estacionar en alguns carrers o s’obliga a circular i estacionar en un sol sentit.

Prohibicions d’estacionament

 • Mestre Benaiges entre Via Augusta i Robert d’Aguiló a banda i banda.
 • Rambla Vella entre Via de l’Imperi i Via Augusta a banda i banda.
 • A l’esplanada del Fortí de la Reina on queda un reservat pels treballs i logística dels focs. A més també per ser zona de seguretat.

Altres restriccions a la circulació i l’estacionament

 • Al passeig Marítim Rafael de Casanovas entre el Port Esportiu i la Plataforma multifuncional, s’estableix un carril d’emergències.
 • Enguany a la Via Augusta es podrà circular en ambdós sentits de circulació.
 • Tall total de la circulació pel Vial W. J. Bryant.
 • Tall total de Mestre Benaiges.
 • Tall de l’accés a la Rambla Vella des d’Estanislau Figueres i establiment d’un carril d’emergència d’accés a l’Hospital de Santa Tecla.
 • Tall de circulació de vianants per la passarel·la a partir de les 22h per motius de seguretat.

Els talls es faran per fases a partir de les 18 h i en funció de l’arribada dels espectadors dels focs. En tot cas, diàriament, al voltant de les 22h totes les restriccions i prohibicions anteriors estaran vigents fins les 23.30 h aproximadament.

Serveis especials de bus

En paral·lel, l’Empresa Municipal de Transports de Tarragona (EMT) ofereix horaris especials a les línies 3, 71 i 73 dels autobusos municipals per facilitar el retorn de les persones desplaçades a l’entorn de la platja del Miracle per veure l’espectacle de cada jornada.