25 anys de l’Àrea Bàsica de Salut de Torredembarra

Una trobada entre els professionals actuals i altres que en algun moment de la seva vida professional hi han estat vinculats

Per . Actualitzat el

El CAP Torredembarra va celebrar ahir els 25 anys de funcionament de l’ABS de Torredembarra i per festejar-ho es van reunir tots els professionals que treballen actualment al centre, així com molts altres que han estat vinculats.

La creació d’aquesta àrea bàsica l’any 1998 va significar una reordenació dels serveis d’atenció primària al Baix Gaià, que fins aquell moment funcionava al voltant de consultoris i i ambulatoris en els municipis de la zona. El primer coordinador de l’ABS de Torredembarra va ser el doctor Josep Bitria Ibars, que era metge de la Pobla de Montornès. Com explica el doctor Bitria, “el canvi va ser total. Amb l’entrada en servei del CAP Torredembarra es van garantir l’assistència les 24 hores en aquest territori gràcies a les guàrdies però també a l’atenció curativa, rehabilitadora i preventiva”.

Aviat, les instal·lacions es van començar a quedar petites per a un territori on s’incrementava la població sensiblement any rere any i a l’estiu aumentava considerablement a causa del turisme. En aquest punt ja es va començar a parlar de la necessitat d’un nou centre. Al doctor Bitria li va succeir el doctor Paco Rodríguez, que uns anys després va deixar el lloc al doctor Faustino Güerri.

Des de l’octubre de 2021, el doctor Juan Muñoz va assumir la coordinació de l’ABS Torredembarra, ocupant el lloc de Güerri. Fa poc més d’un any van entrar en servei al CAP Torredembarra dos mòduls prefabricats – un per a urgències i un altre per a pediatria – per intentar pal·liar la manca d’espai a l’edifici ara central. I més amb la incorporació de diferents professionals de la salut a través del Pla d’Enfortiment de la Generalitat: dos piscòlegs, una nutricionista, dos higienistes dentals i dos fisioterapeutes. Davant aquesta conjuntura, el Departament de Salut ha previst iniciar la construcció d’un nou centre el 2025.

Muñoz apunta la integració de la tecnologia, la intel·ligència artificial i la recuperació del prestigi de la primària com els reptes del futur més immediat, així com la coordinació de cinc residències geriàtriques que hi ha a la zona. El nou CAP cobrirà les necessitats d’un territori en creixement i cada cop més complex.