La Xarxa Santa Tecla no optarà al Servei d’Atenció Domiciliària de Tarragona davant el nou concurs públic convocat per l’Ajuntament

La històrica organització sociosanitària ve prestant el servei des de 2008 a prop de 800 usuaris i usuàries amb dependència a la ciutat. Considera que la proposta econòmica del consistori ‘no és realista’

Per . Actualitzat el

La Xarxa Santa Tecla ha decidit no presentar-se al nou concurs públic convocat per l’Ajuntament de Tarragona per a la realització del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) els pròxims 4 anys.

Així ho ha comunicat aquest divendres la direcció de la Xarxa Santa Tecla als representants dels treballadors. El principal argument és que els càlculs de base plantejats per l’Ajuntament per al finançament d’aquest servei municipal durant els pròxims anys ‘no són realistes’.

Segons Joan Aregio, director adjunt de la Xarxa Santa Tecla i gerent de l’àrea social, “no és creïble que l’ajuntament prevegi una pujada de només l’1% anual durant els pròxims tres exercicis quan fins i tot la Generalitat de Catalunya, en els pressupostos de 2023 aprovats recentment, planteja una pujada del 4% en les tarifes de l’àmbit social amb la premissa principal de millorar les retribucions dels professionals. La posició de l’ajuntament no és realista -el conveni del SAD actualment en negociació- i la Xarxa Santa Tecla, com a organització sense ànim de lucre amb vocació de bon servei a Tarragona, no pot seguir en aquestes condicions”. Per a Aregio, “sens dubte aquest plantejament l’Ajuntament obre la porta a empreses privades que no són de Tarragona i que es regeixen per altres criteris diferents als nostres”.

“Aquests últims anys han estat molt difícils per al SAD, assumint l’increment de la demanda, l’impacte de la COVID i els augments de costos generalitzats. Cal felicitar a tot l’equip humà del servei perquè la seva actitud ha estat sempre encomiable. Tot el personal del SAD de Tarragona és excel·lent. L’esforç personal i econòmic de tots ha estat enorme per a continuar prestant una bona atenció a la ciutat. Des de la Xarxa hem anat aplicant la millores contemplades pels nous convenis de l’àmbit social -els salaris en el SAD han pujat un 14% en els últims quatre anys- sense que l’Ajuntament hagi arribat a cobrir-les íntegrament. No hem sentit el reconeixement de l’Ajuntament en cap moment”, conclou Aregio.

La històrica organització tarragonina ha estat l’encarregada de prestar aquest servei municipal a la ciutat donis de l’any 2008, quan va resultar guanyadora de la licitació per primera vegada, i fins avui ha estat prestant assistència a domicili a prop de 800 usuaris i usuaris amb dependència i als seus entorns familiars a la ciutat.

La Xarxa Santa Tecla va començar a prestar el servei amb la meitat d’usuaris i usuàries del SAD de la ciutat, mentre un altre proveïdor s’encarregava de l’altra meitat. En 2012, davant la sobtada fallida del segon proveïdor, la Xarxa Santa Tecla va sortir al rescat de l’ajuntament subrogant tot el personal d’aquesta empresa i donant resposta al SAD de tota la capital. L’any 2022 la Xarxa Santa Tecla va realitzar més de 123.000 hores d’atenció domiciliària per al servei municipal d’atenció domiciliària. El SAD compta actualment amb 132 professionals.

El SAD és un servei amb una demanda creixent i indispensable per a aquelles famílies que tenen algun membre amb alta dependència, ja siguin persones majors o adults i menors amb alguna discapacitat física o cognitiva.