L’Aida Roca d’Els Pallaresos ha estat premiada pel concurs de joves i xarxes socials en català i occità organitzat per l’Euroregió Pirineus Mediterrània

15 projectes guanyadors, creats per joves d’arreu del territori de l’Euroregió Pirineus Mediterrània (EPM), van acudir a Occitània el 9 i 10 de febrer de 2023

Per . Actualitzat el

El passat divendres, 10 de febrer, va tenir lloc a Tolosa de Llenguadoc el lliurament de premis del concurs juvenil per a projectes a les xarxes socials que fomenten les llengües catalana i occitana a l’Euroregió Pirineus Mediterrània.

Entre les 51 iniciatives proposades van ser premiats 15 projectes, entre els quals es van repartir el total de 11.500 € de la convocatòria. El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, juntament amb la presidenta de la regió Occitània, Carole Delga i la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors del Govern Balear, Rosario Sánchez Grau, van ser els encarregats de repartir el premi.

Els guardonats

El concurs estava adreçat a joves d’entre 16 a 30 anys que fomentin l’ús de les llengües catalana i occitana en projectes visibles a Internet. Les bases del concurs establien premis de 400 € a 1.200 € per a tres categories per a cada llengua: individual, col·lectiva o per a entitats o associacions.

En la categoria català: el projecte Filòloga de guàrdia de l’Aida Roca d’Els Pallaresos (Tarragona) i la Paraula de Mixa de l’Anna Pardos de Barcelona  van rebre, respectivament, el premi i menció com a projecteiadorss individuals. Onada feminista de l’Hospitalet de Llobregat, Els inexperts de Maó (Menorca ) i Novaveu de Barcelona, en la modalitat de projectes col·lectius, van rebre el premi, i les 1a i 2a mencions respectivament. Pel que fa a projectes realitzats per associacions, la iniciativa Ciència oberta de l’Associació de Divulgació de Ciència Oberta d’Olèrdola (Barcelona) va rebre el premi i Toponímia, llengua i cultura nord-catalanes de l’Associació Catalana d’Estudiants de Perpinyà va rebre la menció.

En la categoria occità, el premi de la modalitat individual es va atorgar a Gabrièu Pelisson de Muret (Occitània) i el seu projecte Parpalhon blau i la menció va ser per Mariona Miret de Lleida. Influaran e tikarantok de l’Institut d’Arán (premi) i Biais de dire de Toulouse (1a menció) van ser reconeguts pels seus projectes col·lectius. La 2a menció va quedar deserta per falta de participació. Per acabar, en projectes a les xarxes desenvolupats per associacions, País invisible de l’Associació entara Defision d’Occitània a Catalonha (premi) i Eth Club aranés de l’Associacion Culturau Institut Aranés (menció) van ser els guardonats. De forma excepcional es van atorgar dues mencions especials, fora de concurs, en reconeixement de la seva activitat a dos projectes: Laurie Privat per Camp liure de Gagnac (Occitània) i els Joves Europeus de Toulouse.

L’esdeveniment va tenir lloc en el marc de l’acte de traspàs de la presidència de l’Euroregió, que a partir d’aquest febrer recau a Catalunya, i va ser precedit per una sèrie de conferències sobre el medi ambient a la Mediterrània i l’Assemblea euroregional de la Joventut.

Aquestes noves iniciatives de l’Euroregió segueixen la línia definida al seu full de ruta pel 2030, i completen altres operacions com la jornada conjunta de recollida de residus en un entorn natural protegit (en el marc de Let’s Clean Up Europe) que mobilitza la joventut entre altres actors, o també l’ajut a la mobilitat dels joves del territori que desitgen estudiar en estructures euroregionals del país veí, a través de la subvenció personal de 600 € del Xec Eurocampus.