La Xarxa Santa Tecla posa en marxa el Grup Motor de Salut Comunitària al Catllar

Es tracta d’un espai ciutadà de treball interdisciplinari que, en col·laboració amb l’ajuntament i les entitats del municipi, promou activitats per millorar la salut de la comunitat

Per . Actualitzat el

El passat dimecres, 16 de novembre, la comissió de Salut Comunitària de l’ABS Tarragona Llevant de la Xarxa Santa Tecla va presentar el Grup Motor en Salut Comunitària del Catllar, una iniciativa per promoure activitats comunitàries que fomentin el benestar comú de la població. A la presentació, que va tenir lloc al Centre Cultural del Catllar, hi van assistir representants de diferents entitats del municipi, així com l’alcalde del municipi, el senyor Joan Morlà.

El concepte de salut comunitària inclou tot aquell conjunt d’activitats destinades a millorar la situació de la comunitat mitjançant la suma d’esforços de la ciutadania i els professionals que en formen part i que, plegats, constitueixen els anomenats grups motor.

Un grup motor, doncs, és un espai ciutadà, format per veïns i veïnes, entitats i associacions de la comunitat que, de manera voluntària, treballen juntament amb l’ajuntament i l’equip interdisciplinari de professionals de la salut -en aquest cas, de l’ABS Tarragona Llevant, de la qual forma part el municipi del Catllar–, amb l’objectiu de fomentar el coneixement mutu i el treball en xarxa per promoure la salut del poble.

L’equip interdisciplinari de professionals que integra la comissió de salut comunitària de l’ABS Tarragona Llevant està format per Gemma Colomer (metgessa EAP); Marian Alegre (infermera EAP); Maria Gil (treballadora social EAP); Bibiana Gutiérrez (nutricionista) i Eveli Gascón (referent de Benestar emocional).

“La tasca que es fa en matèria de prevenció i implantació de bons hàbits de salut entre la població a través de l’atenció primària és molt important, per això des de l’ABS Tarragona Llevant valorem molt positivament la posada en marxa del grup motor al Catllar”, explica Gisela Garcia, infermera referent de Salut Comunitària a la Xarxa Santa Tecla, “ja que es tracta d’un municipi on la població resideix en un territori molt dispers per la gran presència d’urbanitzacions, però alhora ofereix unes grans possibilitats per fer activitats de salut comunitària a l’aire lliure i en entorns naturals”.

Aquesta iniciativa ja funciona en altres Àrees Bàsiques de Salut de la Xarxa Santa Tecla, com la de Vila-seca o el Vendrell, amb iniciatives com caminades, xerrades i fires sobre salut, entre altres, que fomenten la participació ciutadana.

La primera reunió del Grup Motor del Catllar tindrà lloc al mes de gener, quan es definiran els actius comunitaris (entitats, associacions…) que l’integraran, així com els diferents eixos de treball i les primeres accions que es duran a terme.