La policia marítima de la Generalitat patrullarà les 24 hores del dia

La unitat marítima dels Mossos d’Esquadra ha consolidat el seu desplegament al litoral català amb 2.500 hores de vigilància durant els mesos d’estiu

Per . Actualitzat el

La Unitat de Policia Marítima dels Mossos d’Esquadra donarà servei les 24 hores del dia durant tot l’any a les costes catalanes. Així ho ha anunciat el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, que ha valorat el desplegament marítim al litoral català d’aquest cos policial dedicat a la vigilància a espais naturals marítims, ports i platges.

El titular d’Interior ha explicat que, aquest primer estiu de servei complet, la Policia Marítima ha fet més de 2.500 hores de patrullatge, amb unes 300 identificacions i una quarentena de persones i embarcacions assistides. Pel conseller Elena, aquest és l’any de la consolidació del desplegament marítim del cos de Mossos d’Esquadra, que ja disposa de centres operatius a Palamós, l’Ametlla de Mar, Barcelona, i Vilanova i la Geltrú.

El conseller ha subratllat que “estem convençuts d’assumir totes les funcions de policia integral i ordinària a tot el territori de Catalunya, inclòs el mar territorial, i també donar suport al medi marítim i aquàtic a qualsevol de les altres unitats dels Mossos d’Esquadra a les seves tasques”. Per la seva banda, la portaveu del cos, Montserrat Escudé, ha explicat que durant el període estiuenc les quatre embarcacions disponibles “han cobert esdeveniments esportius i lúdics, han auxiliat usuaris del mar en situació de perill i també han donat resposta a problemàtiques sobrevingudes, com el rescat o preservació d’espècies marines, amb dificultats en el seu propi hàbitat”.

A més, per tal d’augmentar la versatilitat a l’hora d’actuar des de les embarcacions policials, dins de la tripulació s’ha introduït la figura del rescatador. Es tracta d’aprofitar la formació específica que tenen els integrants de la Unitat de la Policia Marítima per llençar-se a l’aigua i així donar resposta a qualsevol servei que ho requereixi, especialment pel que fa al rescat i salvament.

Més de 150 infraccions

El balanç de l’activitat policial d’aquests tres mesos d’estiu s’ha traduït en 294 persones identificades, més de 150 actes per infraccions administratives tramitades, 55 serveis de protecció d’esdeveniments marítims, 35 inspeccions a empreses del sector i 24 serveis de recerca, localització i salvament de persones, entre d’altres.

Les actuacions policials més destacades han estat el rescat de dos banyistes, pare i filla, desapareguts al mar durant la revetlla de Sant Joan, en una platja de Tarragona i localitzats en una boia a 200 metres de la platja; l’assistència i evacuació del tripulant d’un veler amarrat prop de la platja de Llafranc que necessitava assistència mèdica o el rescat amb vida d’una persona desapareguda al mar, que havia caigut des d’un catamarà a una milla d’una platja de Castelldefels.

Finalitzada la primera fase del desplegament

Amb la incorporació el passat mes de juny d’una tercera embarcació, amb base al port de l’Ametlla de Mar, la Unitat de la Policia Marítima ha completat el desplegament efectiu al litoral català. Les embarcacions principals de la Policia Marítima disposen d’una eslora total de 12,83 metres i un calat màxim inferior a 0,69 metres, cabinada (màxima visibilitat en totes les direccions des de l’interior) i amb propulsió amb motors fora borda de gasolina.

Les tres embarcacions estan dotades d’un equipament electrònic que, més enllà dels elements de navegació i seguretat, compta amb dos sistemes que permeten la gestió autònoma d’imatges aèries (dron) i imatges subaquàtiques (ROV submergible). A més de les tres embarcacions principals, la Policia Marítima continua disposant de la Thalassa, operativa amb base al Port Fòrum de Sant Adrià del Besòs. Es tracta d’una patrullera semirígida, cedida judicialment, de 12 metres d’eslora i amb quatre motors de 300CV. Aquesta embarcació s’utilitza en aigües someres i aigües continentals, perquè que té una gran adaptabilitat i utilitat en inspeccions i recerques en zones riberenques i la línia més pròxima a la costa.