Els hospitals tarragonins emeten les baixes dels pacients ingressats

L’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, els dos hospitals de la Xarxa Santa Tecla i el Pius Hospital de Valls han iniciat aquesta pràctica

Per . Actualitzat el

La Regió Sanitària Camp de Tarragona va començar el passat 2 de novembre a gestionar les incapacitats temporals (IT) generades per ingrés hospitalari des dels mateixos hospitals. Aquesta mesura es fa amb l’objectiu de desburocratitzar la gestió d’aquestes baixes. Les persones que ingressin, ja sigui de forma programada o urgent, a l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, l’Hospital Santa Tecla de Tarragona, l’Hospital Comarcal del Vendrell i el Pius de Valls rebran la baixa laboral de forma automàtica, i els seus familiars no hauran de desplaçar-se al CAP de referència de l’usuari per fer la gestió.

La mesura beneficia la població en edat laboral i busca agilitzar els processos, disminuir el nombre de visites a l’atenció primària per aquest tipus de gestions, desburocratitzar el sistema i millorar l’experiència del pacient i del seu entorn familiar. El 19% de les IT generades a la Regió Sanitària Camp de Tarragona són per ingrés hospitalari, de manera que la gestió automatitzada de les baixes es preveu que estalviï entre 15.280 i 27.290 visites anuals als CAP d’aquesta regió.

La mesura s’aplica inicialment als pacients hospitalitzats de diferents procedències: urgències, programats quirúrgics i programats mèdics. Així doncs, la tramitació de la IT ja s’inicia a l’hospital al prescriure-la d’acord amb l’ordre d’ingrés. Un cop el pacient està ingressat, l’administració del centre recull la informació requerida per gestionar la baixa i es genera automàticament el comunicat de confirmació si el pacient segueix ingressat 7 dies després del primer dia que es va faltar a la feina, amb una validesa màxima de 14 dies. Tant la baixa com el primer comunicat es podran descarregar immediatament des de La Meva Salut. Els següents comunicats de confirmació, a partir d’aquests 14 dies, s’han de gestionar a l’atenció primària.

La gerent de la Regió Sanitària Camp de Tarragona, Imma Grau ha assenyalat que “aquesta mesura té dos objectius. D’una banda l’agilitat en la tramitació de la baixa de cara a l’usuari i de l’altra alliberar la càrrega de feina administrativa als centres d’atenció primària (CAP)”. A més ha afegit que “hem de fer fàcil als usuaris de la sanitat pública la tramitació de qualsevol acció. Amb les IT hospitalàries reduïm el neguit que pugui tenir el pacient i els seus familiars en gestionar una baixa que fins ara requeria temps”.