Nou president al Port de Tarragona. Qui és Saül Garreta?

Un urbanista i compromès amb el medi ambient i la sostenibilitat

Per . Actualitzat el

Saül Garreta, que en els pròxims dies accedirà oficialment al càrrec de president de l’Autoritat Portuària de Tarragona va néixer a la mateixa ciutat l’any 1972. És llicenciat en Arquitectura en l’especialitat d’edificació a la Universitat Politècnica de València (2000). També va fer un Mestratge Professional d’Estudis Territorials i Urbanístics, organitzat per la UPC i la Pompeu Fabra, així com formació de sobre el Lideratge Col·laboratiu, organitzat per Aracoop (2018).

Va treballar com a arquitecte comarcal al Consell Comarcal de l’Alt Camp (2001) i d’Arquitecte municipal de diversos municipis com Aiguamúrcia, el Catllar, Vila-rodona i els Pallaresos. Ha estat administrador de diferents empreses relacionades amb el món immobiliari, turístic i de l’economia Social a Riudecanyes, la Costa Daurada i els Pirineus.

Va ser un dels impulsors de l’agrupació d’arquitectes anomenada ESPAI OBERT-ARQUITECTES PEL TERRITORI. Un projecte que va néixer a partir d’un grup obert de debat de joves arquitectes renovadors el juliol del 2009. Des d’aquesta agrupació va entrar a la Junta del Col·legi d’Arquitectes on va liderar la vocalia de formació, desenvolupament i empresa.

Fins ara ha estat gerent, juntament amb un altre soci, de Garreta Arquitectes S.L, despatx d’arquitectura i urbanisme. Des d’aquest estudi ha realitzat diversos projectes de diferents tipologies, tant públics com privats, així com Plans Parcials, modificacions urbanístiques, projectes de reparcel·lació i urbanització a la Riera de Gaià, a Tarragona, al Catllar o Alcanar.

És president de “Reviure Solanell”, cooperativa que ha recuperat el poble de Solanell a l’Alt Urgell. A més, també és soci fundador de la cooperativa “La Fàbrica de Transició”, que actualment està treballat en la recuperació d’una colònia industrial tèxtil al municipi del Catllar i que va ser escollit com dels projectes destacats en l’Àgora d’urbanisme del 2019 així com millor valorat per HabitatCoop (2021).

Dels darrers projectes desenvolupats per Garreta, destaca “Repoblem Rocafort de Queralt”, una iniciativa que pretén rehabilitar habitatges del municipi per generar oportunitats entre els joves, potenciar la sostenibilitat i generar ocupació i que va ser la proposta guanyadora dels premis arrelament de l’any 2021 de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM).

Recentment i en col·laboració amb la cooperativa “Femmes” ha treballat en projectes estratègics per a l’impuls de Comunitats Energètiques a l’Urgell, i el Pla estratègic d’Habitatge de la Noguera, essent la primera comarca de les Terres de Lleida, en tenir-lo.