Sant Magí 2022 recupera la normalitat amb la programació al complert

La iMAGinada, les revetlles i les activitats familiars seran els eixos principals dela festa major petita d’enguany

Per . Actualitzat el

Avui s’ha presentat en roda de premsa la programació de Sant Magí d’enguany, que anirà del 12 al 19 d’agost, amb la recuperació dels actes festius en la seva totalitat; amb més Imaginada que mai i la mirada posada a les activitats familiars. La consellera de Cultura, Inés Solé, ha volgut destacar que “recuperem carrers i places per festejar plegades una festa amb un caràcter tarragoní únic, que enguany posa la mirada en les activitats familiars”. Per a Solé, “la divulgació i la sensibilització sobre el món de l’aigua es veuran reflectides en els actes i espectacles de la programació”.

L’escenari de la 14a edició de la iMAGInada, serà, una vegada més, als Jardins del Camp de Mart: un espai per a la llibertat d’expressió on, durant quatre dies es podran experimentar una varietat de sensacions amb els actes programats per a tos els públics. Aurora Sáez, membre de l’equip d’organització ha manifestat “que a la iMAGInada hi haurà més de 60 activitats al voltant de la caçera de bruixes i amb la mirada posada a recuperar oficis antics”. Saéz ha apuntat que “parlem de feminismes, tant al programa com en l’organització interna del festival”.

La iMAGinada 

El divendres 12 d’agost la iMAGinada arrencarà amb un espectacle inaugural a les 20.30h a l’Espai La Plaça amb els grups Alea Teatre, El Tinglado i Las de Hoy i més tard, amb música de diversos DJ. Aquesta 14a edició, que s’allargarà fins al 15 d’agost, recuperant tots els espais i amb més de 60 actes programats; tindrà com a temàtica principal la caça de bruixes. Amb aquest eix, l’organització vol recuperar i visibilitzar els coneixements pels quals les dones van ser perseguides fa segles; amb espectacles, tallers i cinema que giraran a l’entorn de la mateixa temàtica. Durant tot el Festival, s’ofereix una opció cultural gratuïta, sorgida de l’autogestió, la construcció col·lectiva i els valors compartits.

Aquest Sant Magí, però, a banda de tradició i el festival per excel·lència que es la iMAGinada, també comptarà amb molta programació destinada al públic familiar, ja que l’estiu i sortir al carrer compten amb fer activitats per a tothom. I des de visites guiades a la Casa de la Festa, fins a espectacles dedicats al món de l’aigua, element clau de la festa; es mesclaran amb la tradició i l’espectacle.

Espectacles d’aigua 

La preuada aigua de Sant Magí, les seves llegendes i la divulgació i sensibilització a l’entorn d’aquest element tan important de la natura, es veurà reflectit en diferents escenaris i entorns teatrals, prinicpalment per a famílies, gràcies al cicle TarrAQUAnins d’Ematsa i el Club dels Tarraconins.

Així doncs, al Teatre Tarragona podrem veure La Lluna de cartró, d’Agus Ferré, que ens explicarà que antigament les persones eren conscients del regal que suposava tenir aigua. Es barrejaven les seves pors amb l’esperança de que any rere any el cicle es renovaria i la vida continuaria malgrat tot. Per a ells la pluja era la materialització d’un ésser mitològic anomenat Aigualida, una serp màgica, que es confon entre la creença i la realitat, i a qui agraïen la seva protecció.

Genovesa Narratives Teatrals, també ens portarà el seu homentage a l’aigua amb Gota d’aigua sota una fulla d’alzina, un espectacle poètic que ens parla de l’aigua d’una manera plàstica i literària. Descobrirem una fabulosa col·lecció de gotes, coneixerem el cicle de l’aigua i quedarem encisats per aquestes formes meravelloses que, de tant mirar-les, provoquen cara de babau.

L’última gota, amb Núria García de la Companyia Dos de Tres, és una narració amb un toc de clown i un munt d’aventures. Goteta, és una gota d’aigua que sempre arriba tard. Un dia s’adorm tant que quan arriba ja no queda ningú, han marxat sense ella i no hi ha cap pista de les seves amigues. Ella s’espanta molt perquè no vol ser l’última gota, ella el que vol és viatjar pel món amb les altres gotes d’aigua i veure la terra mullada i nadar entre els peixos…

Mazoni al Capsa Músic Festival 

La vigília de Sant Magí, el 18 d’agost, com ja es tradicional també, se celebrarà el XXIII Capsa Músic Festival durant tot el dia. L’Associació de Músics de Tarragona dedica un any més una jornada sencera a la música en directe. Enguany recupera el seu format a l’interior de la Capsa de Música, on ens oferirà durant tot el dia els millors directes musicals. Durant la jornada matinal podrem gaudir gratuïtament de la música feta a Tarragona, 12.30 h. Portes obertes de la Capsa de Música i a les 13.15 h. Concert vermut amb el Trio Pixinghuina (bossa nova) seguici a la plaça de l’Esperidió.

A partir de les vuit del vespre, es reprendrà el festival amb actuacions en directe a la Capsa de Música dels músics tarragonins Jazzul (covers jazz, blues i pop), seguidament dels Fòrum (hip-hop, rap) i finalment, aproximadament a les 22h, els Teko (hip-hop, rap). Ja ben entrada la nit, serà el torn dels guanyadors de la 21a edició del concurs Sona9, els Dan Peralbo i El Comboi.

El plat estrella arribarà a mitjanit. Mazoni (pop, rock, indie), presentarà el seu nou disc, Ludwig (2021), amb què sorprèn amb una sèrie de cançons construïdes sobre samplers de l’obra de Beethoven. És el desè disc en la diversa carrera musical de l’artista empordanès, autor de temes ja clàssics com Eufòria, No tinc temps o A.I.L.O.D.I.U. Jaume Pla és l’ànima d’un grup que actualment completen Aleix Bou (bateria), Miquel Sospedra (baix) i Adrià Bravo (piano).

Destacar que també hi haurà teatre al carrer, amb el Circ amb botes, un taller de circ de les mussaranyes pensat a partir de la modificació i transformació de les botes de vi en diferents jocs, que es podrà veure el dia 17 a les 10.30h a la Rambla Nova.

Sant Magí al complert 

A partir de dilluns 15 d’agost ja es començarà a respirar tradició, amb l’Enramada al carreró de Sant Magí al matí. Enguany Sant Magí tornarà als carrers amb l’activitat complerta i permetrà redescobrir actes tan emblemàtics com la XIa Travessa d’Andròmines a la platja del Miracle o el 62è Concurs de castells i escultures a la sorra a l’Arrabassada, les Contalles de Sant Magí…entre molts d’altres. També durant aquells dies previs a la Diada, en els diferents mercats de la ciutat tindrem la Sindriada, amb recaptació serà solidària, que anirà destinada a comprar producte fresc als mercats de Tarragona per a les famílies més vulnerables de la ciutat.

El dijous 18 d’agost serà el dia de les revetlles. Hi haurà la gran revetlla de la Plaça de la Font amb els Dalton Bang i Mitjanit a partir de les 23h i les dues Remullades: la del migdia, consolidant aquesta festa en exclusiva per als nens i nenes de fins a 12 anys, on els elements típics de la Remullada, el Càntir, el Carro, la Síndria i la Petxina Pelegrina, no pararan de tirar aigua, tot amanit amb la música que més agrada als nens i nenes. I la de la nit amb la Companyia d’Espectacles Pa Sucat i Dj Remullat.

La vigília, també, serà per retornar a la ciutat la tradicional Obertura del Portal del Carro i per contemplar l’arribada i Entrada a Tarragona de l’aigua de Sant Magí, vinguda de la Brufaganya, que en els dos darrers anys no s’havia pogut dur a terme en la seva totalitat. Portants, cavalleries i els carros enramats, després de dos dies de camí, arribaran a la ciutat i a les 19h iniciaran l’Arribada i Pujada fins al Portal del Carro. Així doncs, engegarà carrer amunt, el Seguici de Sant Magí, integrat pel penó de la festa a cavall, Magí de les Timbales, gegantons Negritos, Gegants Moros, Gegants Vells de la ciutat i del Cós del Bou, Nanos Vells, Nanos Nous, Ball de Bastons, Bastoners de l’Esbart Santa Tecla, grallers, timbalers, carros enramats i carrossa enramada del Sant. Fins a la salutació final a l’aigua per part de les colles castelleres.

La Diada, divendres 19 d’agost, comptarà també amb la tradicional Missa i les matinades de Sant Magí; l’obertura dels punts de distribució de l’aigua, cantirs i mides i la Diada Castellera a la Plaça de les Cols. Castells, torres i pilars, amb els Xiquets de Tarragona, la Jove Xiquets de Tarragona, els Xiquets del Serrallo i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau.

El dia acabarà amb la Professó amb el Seguici de Sant Magí, anunciada pels tres coets de tro, on hi participaran el penó de la festa a cavall, Magí de les Timbales, gegantons Negritos, Gegants Moros, Gegants Vells de la ciutat i del Cós del Bou, Nanos Vells, Nanos Nous, Ball de Bastons, Bastoners de l’Esbart Santa Tecla, grallers, timbalers i Banda Unió Musical de Tarragona, juntament amb les autoritats i la pirotècnia final. Gairebé a mitjanit i per acomiadar la festa, tindrem la Revetlla lila al local del Cós del Bou amb diferents DJ.

La imatge d’enguany 

Marc Volpini es l’autor del cartell d’enguany, que s’inspira en el Ball de gegants, amb els gegantons Negritos, els Gegants Moros, els Gegants Vells de la ciutat i del Cós del Bou, del 18 d’agost a la Plaça de la Font. Amb aquesta imatge les entitats festives han editat, un any més, el marxandatge oficial de Sant Magí: els Portants de l’Aigua de Sant Magí, la samarreta, i el Ball de Bastons, el mocador. Aquests productes es posaran a la venda properament.