Josep Pallarès: “Les noves places d’Infermeria poden ser la primera llavor d’un futur campus de la URV al Penedès”

La nova seu de la URV a Vilafranca del Penedès oferirà 40 places de nova creació a preu públic, que la consellera d’Universitats i Recerca ha presentat aquest dimarts

Per . Actualitzat el

La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, va presentar ahir a Hospital Comarcal de l’Alt Penedès la creació de 40 noves places del grau en Infermeria de la Universitat Rovira i Virgili (URV) a la nova seu de Vilafranca del Penedès. Amb aquestes, el total de noves places d’accés als estudis d’Infermeria a la URV per al curs vinent ascendeix a 55, comptant les 8 del campus Catalunya a Tarragona i les 7 del campus Terres de l’Ebre a Tortosa. Amb la seu de Vilafranca, per primera vegada s’impartirà un grau de la URV fora de la demarcació de Tarragona.

En la seva intervenció, la consellera Geis ha destacat que “la implantació d’estudis per primera vegada fora de la demarcació de Tarragona contribueix a la vertebració territorial del país a una mateixa velocitat i és una prova de la fortalesa de la URV”.

Geis ha dit que “incrementem places però sempre acompanyades de qualitat” i ha afegit que amb aquestes 40 noves places a Vilafranca “creem oportunitats arreu del país, amb preus públics per afavorir l’equitat i la igualtat d’oportunitats. Rebaixar els preus dels graus com hem fet, entre ells els de les Ciències de la Salut, és una aposta de país”. Tot i així, Geis ha insistit en què “això només és un punt de partida, cal continuar ampliant les places que siguin necessàries per respondre a les necessitats del país”.

La llavor d’un futur campus al Penedès

Per la seva banda, el rector de la URV, Josep Pallarès, ha destacat que “per si sola, la creació de noves places del grau en Infermeria en un nou territori ja és un fet molt important; però en el futur l’acte d’avui pot ser recordat com encara molt més transcendent, perquè aquestes noves places poden ser la primera llavor d’un futur campus de la URV al Penedès.”

En aquesta mateixa línia, l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, ha subratllat que “en aquests moments s’ha de fer alguna cosa més que sortir a aplaudir els nostres professionals: cal garantir que la gent es pugui formar per treballar en el sistema sanitari i Vilafranca contribuirà a fer-ho possible”.

641 noves places a tot Catalunya, el 80% de les quals són públiques

La nova oferta de places a preu públic a Vilafranca s’emmarca dins de l’ampliació a tot Catalunya de les places del grau en Infermeria amb la que el Departament de Recerca i Universitats dona resposta a l’alta demanda d’aquests estudis i al dèficit de personal infermer a Catalunya, accentuat per la pandèmia.

El proper curs acadèmic 2022-2023 el sistema universitari de Catalunya disposarà de 641 noves places d’accés al grau d’Infermeria (2.184 el curs actual per 2.825 el pròxim curs 2022-2023) de les quals 485, gairebé el 80% de l’increment total, seran a preu públic. D’aquesta manera i per primer cop, el nombre de places a preu públic superarà l’oferta privada, fruit de la voluntat del Govern de revertir la situació incrementant de forma substancial l’oferta pública.

L’increment de places en els estudis d’Infermeria respon a diversos factors que l’emergència sanitària provocada per la COVID19 ha evidenciat encara més els darrers dos anys. Catalunya pateix un dèficit estructural de personal infermer que feia necessari ampliar el nombre de places públiques en les universitats catalanes.

A Catalunya hi ha actualment prop de 50.000 infermers i infermeres col·legiats, sent aquesta la professió més nombrosa del sistema de salut. Un 40% d’aquest col·lectiu, però, té més de 50 anys, el que implica una clara tendència a l’envelliment de la professió a curt i mig termini. Les previsions indiquen que caldrà disposar en els propers anys de 20.000 professionals en aquest àmbit.