La Xarxa Santa Tecla sol·licita la llicència per iniciar les obres d’ampliació de l’Hospital del Vendrell

El projecte per redimensionar estructuralment el centre assistencial opta al finançament dels fons europeus Next Generation

Per . Actualitzat el

Aquest dimecres 15 de juny, la Xarxa Santa Tecla ha entrat formalment en el registre de l’Ajuntament del Vendrell la sol·licitud per obtenir la llicència municipal per iniciar les obres d’ampliació de l’Hospital del Vendrell.

Amb aquest tràmit i la futura concessió de la llicència d’obres, la Xarxa Santa Tecla tindrà els permisos necessaris per executar les obres dins dels terminis establerts en el calendari dels fons EU Next Generation, que fixen el 31 de desembre de 2025 com a data màxima per a la finalització de les obres beneficiàries d’aquest finançament europeu, amb previsió que entri en funcionament al llarg de l’any 2026.

L’avantprojecte d’ampliació presentat per la Xarxa Santa Tecla respon al pla funcional d’ampliació de l’Hospital Comarcal del Vendrell del Servei Català de la Salut, que preveu una ampliació de l’actual edifici de més de 9.000 metres quadrats. La posada en marxa del projecte significarà l’ampliació estructural de l’Hospital del Vendrell per augmentar la seva capacitat i la cartera de serveis que permeti millorar l’atenció especialitzada i de proximitat a la ciutadania del Penedès. Aquesta ampliació, dissenyada amb espais polivalents i adaptables a incidències disruptives com la pandèmia de la covid-19, comportarà un increment significatiu de la capacitat de llits d’hospitalització i d’activitat ambulatòria, del servei d’urgències, de les consultes externes, de les intervencions de Cirurgies Majors i Menors Ambulatòria, de l’endoscòpia (diagnòstica i terapèutica) i dels tractaments amb règim d’Hospital de Dia.

Es tracta d’un projecte que aportarà una solució definitiva a les històriques necessitats assistencials del Baix Penedès, la comarca amb més creixement demogràfic de tot Catalunya (amb una previsió per sobre del 20% fins a l’any 2033, segons l’Institut d’Estadística de Catalunya – Idescat). El projecte dissenyat per la Xarxa Santa Tecla opta al finançament dels fons europeus Next Generation, que es troben en fase final d’adjudicació. La principal justificació i repte d’aquesta ampliació és que l’hospital s’ha quedat petit per donar resposta a la demanda de la seva població de referència, a causa d’un fort increment poblacional (del 2%-3% anual en els darrers 18 anys, sense tenir en compte les segones residències i l’increment poblacional durant l’estiu) i un significatiu increment de l’activitat sanitària (per exemple, un increment del 37% en el nombre total d’altes, gairebé un 60% més d’intervencions de Cirurgia Major Ambulatòria o un 170% més en l’activitat de l’Hospital del Dia en el període 2007-2019).

Joan Maria Adserà, director general de la Xarxa Santa Tecla, ha estat l’encarregat de presentar al registre la sol·licitud de la llicència d’obres, acompanyat per l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez. “Tots sabem i coincidim que la comarca del Baix Penedès mereix des de fa temps un hospital de referència dimensionat a la seva realitat demogràfica. Ara, amb el fons Next Generation, tenim moltes opcions i la confiança d’obtenir el finançament necessari per fer-ho possible. Dur a terme l’ampliació prevista abans del 2026 és un repte majúscul però viable, i per això necessitem tenir tots els tràmits a punt perquè les màquines comencin a treballar al més aviat possible. La presentació de la llicència és un pas més, però molt important, en aquest camí per a la necessària ampliació de l’hospital”.