El Port de Tarragona inaugura la seva seu institucional

El remodelat edifici compta amb una nova sala d’emergències, única en el sistema portuari

Per . Actualitzat el

El Port de Tarragona ja ha inaugurat la Seu Institucional, l’emblemàtic edifici rehabilitat en aquests darrers anys. L’acte ha estat protagonitzat pel president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, acompanyat pel president de l’Autoritat Portuària de Tarragona (APT), Josep M Cruset; i ha comptat amb la participació de Pau Ricomà, alcalde de Tarragona; Pere Segura, alcalde de Vila-seca; i Álvaro Rodríguez Dapena, president de Puertos del Estado.

També hi ha assistit la delegada del Govern de la Generalitat a Tarragona, Teresa Pallarès; la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, el subdelegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté; el Secretari General del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, Ricard Font; i la directora dels Serveis Territorials d’aquest departament, Trini Castro.
L’acte d’inauguració de la nova Seu Institucional del Port Tarragona ha comptat amb 4 activitats diferents.

El president de la Generalitat de Catalunya s’ha reunit amb el Comitè Executiu per conèixer els projectes estratègics de present i de futur del Port de Tarragona, de la mà del seu president, Josep M Cruset. Posteriorment, després de signar en el Llibre d’Honor de l’APT, Aragonès i la resta d’autoritats han visitat la nova sala de gestió d’emergències situada a la 5a planta de la Seu Institucional, i el mirador de la 6a planta, per conèixer des d’allà els diferents espais i tràfics del Port. Tot seguit, el president Aragonès ha visitat un dels magatzems de cereals situats en l’interior del port per interessar-se per l’estat actual i la possible evolució dels estocs i els fluxos de cereals, especialment els que procedeixen d’Ucraïna. I per finalitzar, s’ha celebrat un acte d’inauguració oficial amb el descobriment d’una placa commemorativa a l’entrada de la Seu Institucional i amb parlaments de les principals autoritats presents.

La història
Fa més de 40 anys es van iniciar la construcció de l’edifici que canviaria l’skyline de Tarragona per sempre, un projecte trencador i innovador que es convertiria en una icona
de la ciutat. Les obres de la seu institucional de l’APT van començar l’any 1977 i van durar quatre anys. Va ser el 15 de desembre de 1980 quan s’hi traslladen les oficines i esdevé la
seu de la Junta del Port de Tarragona, ara Autoritat Portuària del Port. L’edifici és obra de l’arquitecte tarragoní, Josep Maria Garreta, que el va concebre dins del corrent “brutalista”, un estil que es caracteritza per la construcció de grans edificis amb un ús predominant del ciment i del formigó.
L’edifici va quedar buit el juny de 2010 quan es van traslladar les oficines de l’Autoritat Portuària a un altre edifici ubicat justament al costat. Després d’estudiar diferents opcions i
possibles usos de l’edifici, es va decidir optar per un model mixt d’ús administratiu i de serveis portuaris.

La rehabilitació
El Port de Tarragona va adjudicar les obres de rehabilitació de la Seu Institucional a la UTE formada per les empreses COMSA, SAU i Gestión Ingeniería y Construcción de la Costa
Dorada (GICSA), per valor de 4,7 milions d’euros (IVA exclòs). Les obres es van iniciar l’abril de 2019 i es van realitzar en un període de 18 mesos. La intervenció va consistir en
una rehabilitació integral de l’edifici de 4.828 m2. Ara el renovat edifici de l’APT acull les oficines de presidència (a la 4a planta), de la direcció general, de la secretaria general i serveis jurídics i la direcció de comunicació i imatge (totes tres a la 3a planta). A més, la 5a planta s’ha destinat per acollir la seu de Salvament Marítim i de la nova Sala de Gestió d’Emergències, entre altres espais. I la 6a planta es troben els serveis de control de navegació i seguretat marítima, integrats per PortControl i Salvament Marítim. Les plantes 1 i 2 se cediran en règim de concessió a entitats o empreses.