Els Premis Ones tornen al Teatre Tarragona el dia 19 d’abril

Es tracta de la 28a edició d’aquests guardons que organitza l’ONG Mare Terra

Per . Actualitzat el

Els Premis Ones Mediterrània compleixen 28 anys de compromís amb la societat, la igualtat i la solidaritat; compromís i defensa del planeta, el medi ambient i els drets humans. En definitiva, els Premis Ones Mediterrània arriben a la seva XXVIII edició defensant un món millor.

El Teatre Tarragona, un any més, serà l’escenari d’aquesta cita ineludible que reconeix l’esforç i el compromís de persones, col·lectius i entitats en una gran cerimònia, que se celebrarà el 10 de juny. Les entrades es podran reservar a partir del dimarts 19 d’abril, i de nou, seran gratuïtes.

Al llarg de la seva història, entre 1995 a 2021, els Premis Ones han lliurat 250 reconeixements i mencions a persones i col·lectius de tot el món, i aquest 2022 superaran aquesta xifra. Ángel Juárez, president de Mare Terra, assegura que: “En sentim orgullosos dels Premis gràcies a la bona feina feta”, i sobre aquesta edició que “els Premis expressen un compromís ferm amb el medi ambient i els drets humans”.

Un any més, Juan Carlos Ruiz i Laura Casas, periodistes, s’encarregaran de conduir l’acte. La cerimònia serà amenitzada per la música de la ja mítica Stromboli Jazz Band, que compleix 10 anys de trajectòria. I també per Ellas Music Band, una banda formada per tres dones a favor de la integració social i cultural.

Els premiats i les premiades els Premis Ones 2022

El Premi Ones EFE Verde és una de les novetats d’aquesta edició, fruit de la col·laboració entre el periodisme ambiental i l’activisme. Aquest nou guardó recau en el Centre de Cooperació del Mediterrani de la UICN (Unió Internacional per a la Conservació de la Natura). El Centre, que compta amb més de 258 membres de la zona mediterrània, ha estudiat i analitzat més de 6000 espècies i 11150 àrees essencials per a la biodiversitat mediterrània. El reconegut periodista ambiental i director del mitjà, Arturo Larena, participarà en la gala.

També assistirà a la cerimònia el nou president del Comité Espanyol de la UICN i d’EcoFundaciones, Roberto Lozano (Fundación Oxígeno). El Reconeixement Defensa del Patrimoni Natural, atorgat per EcoFundaciones, s’entregarà a CBD –Hàbitat, la qual es dedica a salvar espècies en risc d’extinció. La recuperació de la foca mediterrània i la del linx ibèric són alguns dels seus projectes més destacats.

Seguint en l’àmbit mediambiental, Mare Terra, juntament amb el Port de Tarragona, concedeixen el Reconeixement Mediterrani Atlàntic a EDF – Environmental Defense Fund. EDF és una de les entitats internacionals més importants en l’àmbit de la protecció i investigació mediambiental, amb més de 2,50 mil socis.

I seguint amb el lligam al mar, el Premi Ones Sirusa serà per a Puri Canals, la tarragonina amb una impressionant trajectòria en el món de la conservació marina i actual presidenta de MedPAN, la Xarxa Mediterrània de Gestors d’Àrees Protegides.

La Menció Especial de la RIET i el Reconeixement Foca Mediterrània també es queden a Tarragona. El primer recau en el dibuixant i còmic “Napi”, creador de la simpàtica foca Peluso, símbol de Mare Terra Fundació Mediterrània. Mentre que el Reconeixement s’atorga al Racing CF Bonavista pel seu compromís i impuls del futbol femení.

La presència femenina i la defensa dels Drets Humans també tenen una gran rellevància en aquesta edició. El Reconeixement Difusió i Sensibilització s’entregarà a la periodista Pilar Requena, que ha recorregut més de mig món amb RTVE per tractar tota mena de problemàtiques i conflictes socials. Actualment, és la presidenta de la Xarxa de Periodisme d’Investigació de la UER i directora de “Documentos TV”.

El Reconeixement Mare Terra se centra també en aquest àmbit, i es dedicarà a la lluita de les dones afganes. Khadija Zahra Ahmadi (exalcaldessa), Sunita Nasir (enginyera) i Geety Mayel (artista), refugiades a Espanya i col·laboradores de l’ONU, recolliran el premi amb Cristina Gallach, exsecretària d’Estat com a host. També les acompanyarà la reportera de guerra i directora, Mayte Carrasco.

Tampoc podien faltar les companyes del Bosque Habitado, programa de Ràdio3 dirigit i presentat per María José Parejo. El Premi Ones Bosque Habitado s’entrega al moviment Stop Ecocidio Espanya, presidit per l’activista i jurista Maite Mompó. El seu objectiu és convertir l’ecocidi (dany permanent al medi ambient) en un crim penal internacional.

El Reconeixement de la RIET Ernesto Cardenal serà per Gustavo Duch, veterinari i activista de la sobirania alimentària, que utilitza la paraula com a eina de transformació social.

I per últim, però en cap cas menys important, el Reconeixement Compromís Social és per la Plataforma Nacional pels Drets Gitanos. Un moviment integrat per més de 40.000 famílies que pretén donar resposta a totes les injustícies socials.

Els XXVIII Premis Ones Mediterrània estan organitzats per l’ONG ecologista Mare Terra en col·laboració amb l’Ajuntament de Tarragona i la Red Internacional de Escritores por la Tierra. També col·laboren Sirusa, el Port de Tarragona, el Consell Comarcal del Tarragonès, Ràdio3, EcoFundaciones, EFE Verde, l’Ernesto Cardenal Foundation, l’Ajuntament de Perafort, Yzaguirre, Cap de Ruc i CaixaBank.