L’antiga Ciutat del Repòs i Vacances es convertirà un alberg de referència en salut emocional per a infants, adolescents i joves

L’alberg estarà finançat a través dels fons Next Generation, amb un total de 15 milions d’euros, garantint la sostenibilitat i eficiència energètica dels edificis

Per . Actualitzat el

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha presentat avui un nou projecte per a l’antiga Ciutat del Repòs a Tarragona, que es convertirà en un alberg juvenil on es promocionarà el benestar emocional d’infants, adolescents i joves.

La consellera Cervera ha anunciat que a part de la funció d’alberg de la xarxa jove d’albergs de Catalunya, “aquest nou espai vol ser una eina per la millora del benestar emocional d’infants, adolescents i joves, referent en la promoció de la seva salut emocional, també vinculada en el lleure educatiu”. En aquest sentit, Cervera ha remarcat que “és una aposta decidida per a treballar específicament en la millora de la salut i benestar dels joves,  recentment afectats per la Covid-19 que ha impactat en tots els àmbits de la seva vida: familiars, escolars o relacionals”.

La titular de Drets Socials ho ha explicat durant una visita a les futures instal·lacions on ha fet saber que “la voluntat d’aquest projecte és que el foment del benestar emocional formi part dels programes i activitats dels albergs de la Generalitat”. D’aquesta manera, Cervera ha remarcat que dedicar esforços a la cura de la salut emocional dels nens i joves “és un dels eixos del Govern per continuar treballant per la millora de les seves oportunitats, per una millor vida, casa i futur”. “Volem que la xarxa d’albergs públics de joventut siguin un espai amable i amic on sigui possible carregar les bateries emocionals dels infants, adolescents i joves”.

El recurs té la voluntat de dissenyar i desenvolupar bones pràctiques en la detecció, expressió, validació i autoregulació de les emocions, tant a nivell individual com a nivell grupal, de col·lectivitat de les persones usuàries de la Xanascat.

Amb aquesta nova funció, l’alberg de Tarragona vol fer una passa més enllà per tal de:

  • Erigir-se com un laboratori sobre salut emocional per promocionar-ne la investigació, la divulgació, la dinamització, la integració, la supervisió i la formació.
  • Esdevenir un centre de recursos per informar i assessorar sobre prestacions adreçades a la millora del benestar emocional en joves en el lleure.
  • Bastir-se com un centre de referència que permeti elaborar programes pilot de gestió emocional: eines, recursos i estratègies per fomentar l’expressió emocional, l’autogestió emocional, l’apoderament, la inclusió i la cohesió.
  • Focalitzar-se també en millorar l’atenció i integració de persones amb factors de risc psicosocials (persones d’escoles d’alta complexitat, persones amb diversitat funcional…).
  • Convertir-se en un espai de respir emocional per infants, adolescents i joves o altres com mestres, educadores i educadors, monitores i monitors, professionals relacionats amb la infància i adolescència, famílies, professionals dels albergs de la Xanascat, o altres entitats i associacions
  • Ser un projecte transversal que pot comptar amb la col·laboració d’altres departaments de la Generalitat, com Salut i Educació.

Aquest equipament estarà disponible per a tots els ciutadans i ciutadanes que ho desitgin, amb especial atenció a entitats i organitzacions juvenils, joves, famílies i col·lectius d’especial atenció.

Un cop operatiu, formarà part de totes les grans plataformes  internacionals de web d’allotjament, dins la xarxa internacional d’albergs (hiHotels). La seva ubicació, i proximitat amb l’aeroport de Reus, li dona una dimensió internacional que permet que siguin instal·lacions ideals per a la descoberta de Catalunya i dels seu patrimoni natural, cultural i històric, i a més són avantguarda d’una nova proposta de turisme social i actiu, proper, accessible i local.

En definitiva un espai que podrà acollir i potenciar un turisme social i pensat per a tothom que serà, per tant, integrador.

Durant la visita al futur espai, la consellera de Drets Socials ha estat acompanyada de l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà; de la delegada territorial del Govern de la Generalitat a Tarragona, Teresa Pallarès; del secretari d’Infància Adolescència i Joventut, Alexis Serra; del director general de Joventut, Àlex Sastre; de la directora de l’Agència Catalana de Joventut, Núria Ramon, i del director dels Serveis Territorials de Drets Socials a Tarragona, Daniel Sagalà. L’alcalde de la ciutat ha afirmat que “és una gran noticia, que dona sortida a aquest espai de Tarragona”. “El projecte encaixa en la visió de turisme sostenible que tenim, i hi afegeix l’accent social”, ha celebrat Ricomà.

El complex es finançarà amb fons Next Generation

En total, el projecte comptarà amb una capacitat de 556 places, i amb un funcionament modular que permetrà regular els equipaments segons la demanda. Es definirà en dues zones; una primera amb un edifici principal, on s’ubicaran els serveis comuns i les habitacions de grup, i una segona zona amb mòduls habitacionals.

Aquesta actuació inclourà l’Edifici Principal, el 100% dels mòduls habitacionals (bungalows) i el % de la urbanització que es defineixi en fase de projecte en funció dels recursos disponibles (uns 15.000 m2), amb un cost total de 15 milions d’euros finançats a través dels fons Next Generation. Les obres començaran el 2022, amb la previsió que finalitzin el 2026.

Les actuacions plantejades dins del marc dels fons Next Generation s’orienten a millorar de forma significativa l’eficiència energètica dels edificis. Garantint la sostenibilitat, un dels objectius és reduir de forma significativa la petjada de carboni focalitzant-les principalment en dos fronts: en la millora les condicions passives dels edificis i en l’ús de sistemes de climatització i producció d’energia d’alta eficiència.

Ampliació de la XANASCAT

La xarxa d’albergs juvenils de la Generalitat de Catalunya, la XANASCAT, gestionada per l’Agència Catalana de la Joventut del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, disposa d’instal·lacions repartides per tot el territori català, que ofereixen més 6.900 llits diaris amb més de 720.000 pernoctacions i 311.000 usuaris anuals. S’hi programes d’activitats educatius, pedagògics i de lleure.

Avui, la XANASCAT compta avui amb 50 albergs, 21 dels quals són de gestió pròpia i els 29 restants són adherits i gestionats per altres administracions i/o empreses.