L’Hospital de Santa Tecla, premiat per la seva tasca de prevenció d’úlceres en persones enllitades

Guardó Buenas Prácticas 2021 a l’equip d’infermeria i auxiliars de l’hospital tarragoní dedicat a evitar lesions per pressió i altres patologies cutànies en persones ingressades

Per . Actualitzat el

El Grup de treball de prevenció de les Lesions Relacionades amb la Dependència (LRD) de l’Hospital de Santa Tecla ha estat guardonat recentment amb el premi estatal Buenas Prácticas 2021 per la seva feina interdisciplinària en la prevenció d’aquest tipus de lesions en persones ingressades al seu centre. El guardó respon a la bona tasca desenvolupada per l’àrea d’infermeria de Santa Tecla en la detecció del risc de cada persona de patir úlceres de pressió i altres lesions cutànies relacionades amb la dependència durant l’ingrés per prevenir-ne l’aparició.

Des de la creació d’aquest grup de treball interdisciplinari l’any 2015, amb la participació d’una dotzena d’infermeres i auxiliars de totes les àrees del centre assistencial, l’Hospital de Santa Tecla s’ha erigit en referent en la implantació de nous materials de prevenció com, per exemple, les superfícies especials del maneig de la pressió, aplicant la nova evidència científica disponible sobre la baixa pressió.

El guardó premia la feina de l’equip liderat per José Antonio García, infermer consultor responsable de la Consultoria de Lesions Complexes de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla, i Montse Pérez, infermera gestora de Cures de la Unitat de Cirurgia i Traumatologia de l’Hospital de Santa Tecla. El grup du a terme semestralment auditories de prevalença de les LRD al centre i també s’auditen les mesures de prevenció segons el risc. D’aquesta manera, s’han assolit uns índexs de prevalença molt inferiors als de la mitjana dels hospitals de la resta de l’estat espanyol en la seva categoria. Al centre també s’imparteix formació continuada a tots els professionals de totes les unitats de l’hospital sobre les noves directrius de prevenció per garantir la seguretat dels pacients durant el seu ingrés al centre assistencial de la Rambla Vella.

José Antonio Garcia, infermer consultor responsable de la Consultoria de Lesions Complexes de l’Hospital de Santa Tecla, destaca que “la nostra institució sempre vetlla per fer servir els mètodes i materials d’última generació. Un dels eixos de treball sempre ha estat la prevenció i la socialització del coneixement, és per això que regularment fem sessions de treball conjuntes de les diferents unitats per tal de compartir les nostres experiències i fer una feina preventiva concreta amb cada persones segons les seves característiques i necessitats. Hem d’agrair la implicació de tot l’equip i sentir-nos satisfets per aquest premi”.

 

Dins d’aquesta voluntat contínua de millora, l’Hospital de Santa Tecla ha renovat recentment totes les superfícies de maneig de pressió del centre per unes amb un nou material de baixa pressió. “Prèviament a la seva implantació tots els membres de l’equip han rebut formació i van poder comprovar en primera persona el comportament d’aquesta nova superfície, que ha tingut una gran acceptació per part de les primeres persones hospitalitzades que les han fet servir. Això és molt important, tant pel que fa a la prevenció de l’aparició de lesions com ple que fa al confort de l’usuari”, assegura Montse Pérez, infermera gestora de Cures de la Unitat de Cirurgia i Traumatologia de l’Hospital de Santa Tecla.

Atès els bons resultats assolits per aquest grup de treball a l’hospital tarragoní, la Xarxa Santa Tecla està implantant la metodologia de treball a la resta dels seus centres desplegats al Tarragonès i Baix Penedès.

L’equip premiat està integrat per:

 • Ana Olmedo, infermera de l’àrea d’Urgències
 • Ferran Margalef, auxiliar d’infermeria de l’àrea d’Urgències
 • Gemma Bonet, auxiliar d’infermeria de la 4a planta
 • Yolanda Molero, auxiliar d’infermeria de la 5a planta
 • Noèlia Franco, infermera de la 3a planta
 • Montse Borràs, infermera de la 4a planta
 • Pilar Pulido, infermera de la 5a planta
 • Vanesa Afan, auxiliar d’infermeria UCI
 • Raquel Flores, auxiliar d’infermeria 3a planta
 • Anabel Rubio, infermera UCI
 • Núria Muntè, infermera de quiròfan
 • Montse Pérez, infermera gestora de Cures de la Unittat de Cirurgia i Traumatologia
 • José Antonio Garcia, infermer consultor responsable de la Consultoria de Cures Complexes