50 anys de la recuperació dels estudis universitaris a Tarragona i 30 de la creació de la URV

La presentació del llibre Honoris Causa de la Universitat Rovira i Virgili: Discursos d’investidura. 1991-2021 és el primer dels actes de celebració

Per . Actualitzat el

El desembre de 1991 el Ple del Parlament de Catalunya va aprovar la llei de creació de la Universitat Rovira i Virgili, tot just fa 30 anys. Els estudis universitaris a Tarragona, però, daten de molt abans: el curs 1971-72 va posar-se en funcionament una Delegació d’Estudis Universitaris de les facultats de Filosofia i Lletres i de Ciències de la Universitat de Barcelona. Per commemorar les dues efemèrides la Universitat i les facultats de Lletres i de Química celebraran al llarg d’aquest curs diversos esdeveniments.

El tret de sortida dels actes de commemoració va ser la presentació del llibre Honoris Causa de la Universitat Rovira i Virgili: Discursos d’investidura. 1991-2021, editat per Publicacions URV amb la col·laboració del Port de Tarragona. El volum recull els discursos d’investidura de les 46 persones nombrades doctors i doctores honoris causa per la Universitat des que l’any 1994 l’artista i autor del logotip de la URV, Antoni Tàpies i Puig, fos el primer en ser reconegut amb aquest títol.

La presentació, que va tenir lloc divendres 10 de desembre al Museu del Port de Tarragona, va comptar amb l’assistència de pràcticament tots els rectors que han estat al capdavant de la Universitat des de la seva creació i amb un dels darrers doctors honoris causa, Xavier Prats, assessor especial de Teach for All / A Global Network, que va ser alt funcionari de la Comissió Europea. Prats va fer una revisó històrica sobre l’origen de la tradició i una reflexió sobre l’oportunitat que suposa per a la Universitat i per als nous doctors honoris causa.

En aquesta línia, la rectora, María José Figueras, va destacar la rellevància de comptar amb doctor i doctores honoris causa reconeguts perquè esdevenen ambaixadors de la URV arreu del món i va apuntar que precisament un tels reptes de la universitat és aprofitar millor aquests ambaixadors per continuar creixent en l’àmbit nacional i internacional. Tant Figueras com Prats van coincidir, a més, a destacar la vàlua de les dones científiques que històricament no han estat reconegudes. Per això la institució preveu retallar la bretxa de gènere existent, amb el nomenament de més dones, després que no fos fins al 2008 quan va rebre el conferiment la primera dona, la periodista Rosa Maria Calaf.

El president del Port, Josep Maria Cruset, va destacar els objectius comuns de la Universitat i del Port: contribuir al desenvolupament social i econòmic, lluitar per un desenvolupament sostenible i compatible amb el respecte de l’entorn natural, i impulsar la innovació i l’excel·lència tant en el camp de la recerca com en el de l’empresa.

Reestrena de la Suite Rovira i Virgili

La Coral i l’Orquestra de la URV van encarregar a la compositora Carlota Baldrís la Suite Rovira i Virgili, que va servir per celebrar el 30è i 20è aniversari respectivament de les dues formacions musicals. Aquest dijous 16 de desembre a les 21 h l’obra tornarà a interpretar-se al Palau Firal i de Congressos de Tarragona, amb la lectura de textos de l’escriptor i periodista tarragoní a càrrec del professor Pere Navarro. Els assistents al concert rebran el poemari de la suite en format llibre. L’entrada és gratuïta però cal inscriure’s a l’esdeveniment perquè l’aforament és limitat.

Primers actes commemoratius de la Facultat de Lletres i de la Facultat de Química

Els professors Enric Olivé, Josep M. Prats i Antoni Gonzàlez i Senmartí expliquen en el llibre Història dels estudis universitaris a Tarragona. Un trajecte de vuit-cents anys que les primeres classes dels estudis de Lletres i dels de Ciències van començar amb les previsions desbordades, amb 307 i 175 joves respectivament. Aquest curs fa 50 anys d’aquell inici dels estudis universitaris a Tarragona i les facultat de Lletres i de Química, hereves de les delegacions de les facultats de Filosofia i Lletres i de Ciències, han previst diferents activitats que involucren la comunitat universitària en la celebració de l’aniversari.

La inauguració dels actes commemoratius dels 50 anys dels estudis de Lletres a Tarragona serà aquest dimecres 15 de desembre a les 11 h a l’Aula Magna del campus Catalunya. Després d’una breu presentació institucional, el fotoperiodista i il·lustrador Jordi Borràs oferirà  la conferència: “Fotoperiodisme compromès: denúncia, revolta i llibertat”. El fotoperiodista està especialitzat a documentar qüestions socials, amb especial interès pels moviments nacionals i d’ultradreta que actuen tant a Catalunya com arreu d’Europa. Els seus treballs han estat publicats en diversos mitjans catalans com El Món, La Mira o Nació Digital i, a escala internacional per Associated Press, The Guardian, o a revistes especialitzades en extrema dreta com la britànica Hope Not Hate o la sueca Expo. En finalitzar la conferència, hi haurà un concert del cantautor local Espaldamaceta (13 h) i un vermut electrònic amenitzat per DJ Calderay (13:30 h).

L’acte central de la Facultat de Lletres serà la Festa Major de la facultat, prevista per a la primavera a petició dels estudiants. Per organitzar-la calen estudiants voluntaris que s’integrin a la Comissió de Festa Major, per la qual cosa cal apuntar-se al formulari. La celebració de taules rodones al llarg del segon semestre també figura entre els actes previstos.

Els estudiants també seran protagonistes a la Facultat de Química: abans de les vacances de Nadal començarà el concurs “Quina molècula sóc?”, en que els estudiants de grau i màster hauran de resoldre per grups vàries molècules a partir de pistes que es donaran. També es vol involucrar els titulats: el 23 de desembre la facultat donarà les credencials als primers “Ambaixadors i Ambaixadores de la Facultat de Química”, un programa que té per objectiu formar xarxa d’Alumni de la facultat que promoguin els ensenyaments i activitats de la Facultat de Química i activitats de networking entre els mateixos Alumni.

Les celebracions continuaran la primera setmana de maig amb activitats al voltant de la docència, la recerca i la divulgació científica, amb algun acte més lúdic, si la pandèmia ho permet. El mateix centre està recopilant fotografies a través dels titulats per fer un llibre digital de fotografies dels 50 anys.

Les dues facultats deganes dels estudis a Tarragona també impulsen conjuntament dues activitats més: el II Concurs de microrelats científics i una exposició sobre dones dels àmbits de les lletres i de les ciències, amb el suport de la Unitat d’Igualtat.

Per últim, la catedràtica emèrita de Química Inorgànica de la Universidad Complutense de Madrid i investigadora principal del Grup GIBI (Grupo de Investigación en Biomateriales Inteligentes) del CIBER-BBN del Instituto Carlos III, María Vallet Regí, serà la propera doctora honoris causa per la URV, coincidint amb els 50 anys d’inici dels estudis de Química a Tarragona.

La Facultat de Química va iniciar els actes de celebració el 15 de novembre coincidint amb la lliçó inaugural del curs 2021-22, “Más allá de la capa de valencia”, a càrrec de Javier García Martínez, catedràtic de Química Inorgànica de la Universitat d’Alacant i president electe de la Unió Internacional de Química Pura i Aplicada.